Leder: Et slot? Spændende! Realistisk?

9. juni 2021, 12.33

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Silkeborg skal genvinde sin status som slotsby.

Om fem år skal der stå et fikst og færdigt slot på - ja, naturligvis - slotsholmen, som dels skal minde os om svundne tider og den spæde begyndelse på det, vi i dag kender som Silkeborg, dels fungere som et moderne samlingssted og rum for konferencer og seminarer, hvor folk mødes og inspireres.

Vi lever i en indsigelsernes tid, og lur os, om ikke der findes lovgivning, folk og organisationer derude, som er mindre begejstrede for projektet end genrejsnings-komiteen. Hurdlen bliver at overbevise de parter om boniteten i projektet. Men visionen er ædel.

Hans Krabbe i dagens leder

Bag de svævende planer - og det er de i bogstaveligste forstand, for nybyggeriet med det middelalderlige look skal stå på pæle - står en håndfuld af byens handlekraftige mænd med både penge, arkitektoniske talenter og netværk af en anden verden. Når den slags entreprenante typer stikker hovederne sammen, har tingene det med at ske.

Læs også
Jyske Bank-fond klar med 10 millioner kroner til nyt Silkeborg Slot
+Abonnement
Læs også
Slotsmodellen rejses igen
+Abonnement
Læs også
Vindum: En fantastisk gave at genrejse slottet
+Abonnement

Og godt for det. For tankerne er godt tænkt, og visionen er appetitlig og svær ikke at være andet end begejstret for.

Slotsholmen fortæller allerede i dag en historie, selv om man skal være mere end almindeligt interesseret for at få det fulde udbytte af beretningen om, hvordan holmen i hine tider var hjemsted for en slotsgård. Græsarealerne hvisker historisk lavmælt på niveau med andre, nedpløjede middelalderminder, og derfor giver det god mening at bruge arealerne i en ny, moderne kontekst.

Silkeborg er under voldsom forvandling og får sig en nymodens skyline, der afspejler tidens måde at indrette sig på. En genopførsel af slottet vil være en sund modvægt og minde os om, hvad vi kommer af. Samtidig med, at bygningen vil berolige øjnene med andet end betonflader og glasaltaner. Og kan det nye byggeri samtidig indrettes, så det får en funktion og bliver et samlingspunkt i den moderne outdoor-hovedstad Silkeborg, vil den historiske sløjfe blive bundet på smukkeste vis.

Jyske Banks Almennyttige Fond stiller med de første 10 millioner kroner. Så er man da ligesom i gang. Bankens boss, Anders Dam, regner ikke med, at resten af finansieringen bliver noget problem. Følere indikerer, at andre dele af byens erhvervsliv også kan se ideen med det svævende slot.

Så de pekuniære udfordringer er der formentlig ikke den store grund til at være nervøs for.

Næh, udfordringerne ligger givetvis et helt andet sted. Nemlig at få lov ...

Slotsholmen er så sønær, at den til tider går i et med Langsøen. Hvordan er det lige med at få lov til at bygge i den slags områder? Spørg eksempelvis dem, der gerne ville bygge på hjørnegrunden ved Sølystvej.

Vi lever i en indsigelsernes tid, og lur os, om ikke der findes lovgivning, folk og organisationer derude, som er mindre begejstrede for projektet end genrejsnings-komiteen.

Hurdlen bliver at overbevise de parter om boniteten i projektet.

Men visionen er ædel.

Indlæser debat...