USA stopper hjælp for milliarder til Sudan efter militærkup

USA kræver civil regering genindsat i Sudan og tilbageholder hjælpepakke på 700 millioner dollar.

25. oktober 2021, 23.24

Mandagen igennem blev der protesteret mod militærets overtagelse af magten i Sudan, som her i den sydlige del af hovedstaden Khartoum. Afsættelsen af den civile overgangsregering fordømmes af FN og store dele af det internationale samfund.

WASHINGTON D.C. USA har mandag suspenderet udbetaling af 700 millioner dollar i bistand til Sudan.

Det sker, efter at militæret har overtaget magten i det afrikanske land.

Det meddeler USA's udenrigsministerium mandag aften. Beløbet svarer til knap 4,5 milliarder kroner.

- Den civilt ledede overgangsregering bør straks genoprettes, siger udenrigsministeriets talsmand, Ned Price, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- I lyset af denne udvikling stopper USA hjælpen.

De 700 millioner dollar skulle blandt andet understøtte styrkelsen af demokrati i Sudan. Overførslen er endnu ikke begyndt. Dermed er det hele beløbet, der indtil videre bliver tilbageholdt.

Militæret i Sudan afsatte mandag den civile regering med premierminister Abdalla Hamdok og har indført nødretstilstand.

Overgangsprocessen frem mod demokrati er indstillet, sagde general Abdel Fattah al-Burhan, der er leder af Sudans regerende råd, tidligere mandag.

Han begrundede militærets indgriben med "kaos og vold" i Sudan. Han henviste også til stridigheder mellem politiske grupper, som opfordrede til magtanvendelse.

Tidligere mandag anholdt soldater de fleste medlemmer af Sudans regering.

Fra flere sider har der lydt en fordømmelse af kuppet. Blandt andre har FN's generalsekretær, António Guterres, opfordret til, at premierminister Abdalla Hamdok og resten af regeringen omgående løslades.

Tidligere mandag sagde en talskvinde for Det Hvide Hus, at præsident Joe Bidens regering er "dybt alarmeret" over meldingerne om, at militæret har taget magten.

- Dagens begivenheder strider mod det sudanske folks vilje og deres forhåbninger om fred, frihed og retfærdighed, sagde talskvinde Karine Jean-Pierre ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod, skriver i et tweet mandag aften, at han er "særdeles bekymret" over det seneste døgns hændelser i Sudan.

- Premierminister Hamdok og alle andre i regeringen skal omgående løslades og den civilt ledede overgangsproces skal genoptages. Danmark og EU vil fortsætte med at støtte de, som arbejder for et demokratisk Sudan, skriver Kofod.

Alliancen for Frihed og Forandring - en bred koalition bestående af en lang række sudanske organisationer - meddeler sent mandag, at den er ved at stable en stor protest på benene, som vil "fylde gaderne med demonstranter" for at tvinge militæret væk fra magten igen.

Alliancen meddeler ifølge Reuters, at den vil anvende alle former for "fredelige" markeringer for at opnå sit mål. Deriblandt blokering af veje og "total civil ulydighed".

/ritzau/