Kærlig kritik af kulturdækningen

Udgivet:25. juni 2022, 08.00

Læsetid:2 minutter

Af Christian Nørgaard Silkeborg

MEDIEDÆKNING Så er vi i gang igen, og jeg undrer mig.

Festivalsæsonen er i gang, og den ene begivenhed afløser den anden. Corona har lagt landet mere eller mindre død de sidste par år, men nu kan vi feste.

Det undrer mig bare helt vildt, at evalueringen i avisen og i andre medier primært fokuserer på økonomien for derefter at fokusere på logistiske fuck-ups (NorthSide).

Hvor er evaluering i det store perspektiv? Når socialkulturelle foreninger er momsfritaget, og som sådan ikke må og/eller kan have et formål i retning af at skulle ”tjene” penge, hvorfor er det så dét medierne fokusere på?

Det er svært at se, om det er medierne, herunder Midtjyllands Avis, eller om det er arrangørerne, som har et tunnelsyn fikseret på økonomien

Antallet af gæster, hvor meget sprit, der er blevet solgt og overskuddet - det er det, som man skriver om.

Men hvad er det som festivalerne skal give os? Hvad berettiger dem til at være socialkulturelle foreninger? Hvad er det der står i deres vedtægter? Det kommer aldrig frem, og på den måde, fremstår de som virksomheder, der skal tjene penge for at tjene penge.

Det er svært at se, om det er medierne, herunder Midtjyllands Avis, eller om det er arrangørerne, som har et tunnelsyn fikseret på økonomien, og at det er det, som man bliver målt på. Hvad med det kunstneriske? Hvad er det gæsterne får med hjem? Hvad gør det for (lokal)samfundet?

Det virker mere interessant, i medierne, at fokusere på, hvor meget alkohol, der er blevet solgt, eller hvor mange gæster, der har været.

Det kan ikke være intentionen i loven om socialkulturelle foreninger at det skal handle om økonomisk vækst, mersalg og skabe bobler i pluralistisk ignorance.

På en eller anden måde, er vi nået til et sted, hvor medierne bygger op og er med til at drive fortællingen om, hvad du går glip af af branderter, i stedet for at være undersøgende, nysgerrige og kritiske, når det kommer til kulturelle foretag.

Ja, der kan da komme en anmeldelse en gang imellem, som er udtryk for en enkelt kulturpersonligheds holdning til dette eller hint, men der stopper den så også.

Jeg ville ønske, at medier og arrangører havde lidt flere holdninger til, hvad der sker og måske satte et noget højere ambitionsniveau end økonomiske mål og antallet af spritstive mennesker. Måske, kunne vi sammen skabe en bedre kultur blandt mennesker, nysgerrighed efter det som kulturen faktisk skaber og hæve det kulturelle udtryk.

Indlæser debat