Det bedste af det bedste hos KJ Klimateknik

Innovations-projekt løfter overvågning af staldklima op på et nyt niveau

3. september 2019, 10.04

Direktør Allan Pedersens klimanlæg hos KJ Klimateknik sørger ikke alene for, at svinene i staldene har et godt klima at færdes i, men er også med til spare omgivelserne for en masse gener. Blandt andet fanger de 90 procent af staldluftens ammoniak og mere end 92 procent af støvet samt 70 procent af lugten. Men alt sammen afhænger af, at klimaanlæggene kører som de skal, og dermed at overvågningen er i top. Foto: Martin Ballund

Vi tager det bedste af det, vi kan, og løfter det op i nutiden og ind i fremtiden.

Det er baggrunden for det innovations-projekt, som KJ Klimateknik i Thorning ved Kjellerup igangsatte for halvandet år siden, og hvor slutproduktet i form af prototype version 2 nu er klar til for alvor at blive afprøvet, inden det endelige produkt kan blive sendt på markedet til januar næste år.

- Og det nye specialiserede klimaovervågningssystem har et kæmpestort eksport-potentiale. Det er blevet af større og større vigtighed for os, at vi også for alvor kommer ud på eksportmarkedet, så vi ikke bliver helt så afhængige af vores danske kunder. I forvejen er det nu 22 procent af vores omsætning, der kommer fra eksport, siger KJ Klimatekniks indehaver og direktør Allan Pedersen.

I forvejen er det stor vækst, der har kendetegnet staldventilations- og fodringsanlægsvirksomheden, siden Allan Pedersen overtog KJ Klimateknik for tre år siden. Her blev aktiviteterne fra den nytilkøbte Silkeborg-virksomhed Klima Design samtidig en integreret del af KJ Klimateknik. Dengang var det 98 procent af kunderne, der var danske. Men nu er eksporten for alvor kommet med, foruden at der er sket en kraftig stigning i omsætningen, hvilket også kan ses på antallet af medarbejdere, der er vokset fra 11 til nu 19.

Fra tidligere ansættelser har Allan Pedersen stor erfaring med at arbejde med udviklingsprojekter og herunder at sikre midler til innovationen. Og det er også tilfældet med det nyeste innovations-projekt, hvor der er skaffet en halv million kroner hjem fra Innovationsfondens program Innobooster, der giver tilskud til virksomheder, der ønsker at udvikle og markedsmodne et nyt produkt, en ny service eller forbedre en proces, der øger virksomhedens konkurrenceevne og skaber vækst.

Fra start var udviklingsprojektet sat til at koste i alt cirka 1,5 mio. kr. Men som det som regel går, er det vokset i omfang og indhold, så det vil komme til at koste 2 mio. kr. i alt.

- Det er på samme tid et meget enkelt og alligevel et helt unikt klimaovervågningssystem, vi har udviklet. Det gør det muligt for landmanden og landmandens medarbejdere at få fuldt overblik over klimaet i den enkelte stald og samlet set for alle stalde. Og det er særdeles vigtigt at have fuld styr på klimaet i en svinestald, der er afgørende for det enkelte dyrs trivsel og i sidste ende kan det handle om liv og død, siger Allan Pedersen, der som eksempel nævner, at hvis et klimaanlæg i en svinestald lukker ned på en varm sommerdag, uden at det bliver opdaget, så går der i værste fald kun 2-3 timer, før al ilt i stalden er opbrugt, og så vil alle dyrene dø.

KJ Klimatekniks nye overvågningssystem har fået navnet Odin og bygger i princippet på en række i forvejen kendte og velafprøvede overvågningssystemer. Men det er så integreret i en fuldt ud digital løsning, hvor den enkelte stand ikke længere er udstyret med betjeningspaneler med knapper, drejehåndtag og andet mekanisk, men hvor der alene er et »accespoint«, som landmanden eller medarbejderen logger ind på via sin mobil. Med den i hånden styrer man både klimaanlæg og overvågningen af det.

- Det er en løsning med NFC (near field teknologi), som landmanden eller medarbejderen logger sig på med sin egen mobil eller med en staldmobil, og hvor man ikke er afhængig af, hvor god internetforbindelsen er. Det er så bygget op sådan, at hver styringsboks har styring på to stalde, og de har så alle forbindelse til en central enhed, der samler alle data. I dag er det ikke unormalt, at et landbrug har op imod 20 stalde, så der er i høj grad brug for, at landmanden har et fuldstændig overblik over sine stalde med mulighed for at kunne gribe hurtigt ind, ikke mindst når der går en alarm, siger Allan Pedersen.

Udover at overvågningen kan foregå direkte fra staldgulvet via smartphonen, så kan det naturligvis også foregå via tablet og pc. Der vil så være forskellige adgangsniveauer for den enkelte medarbejder på landbruget for at sikre mod fejl.

Den første udgave af Odin har allerede været afprøvet i stalde, og om kort tid bliver den nyeste og opdaterede version afprøvet hos to landmænd.

I forvejen var der ved starten af projektet også involveret svineproducenter, som kom med deres bud på, hvad de kunne ønske sig. Derudover har serviceteknikere, montører, udviklere og sælgere været involveret, lige som der har været udviklere udefra med i projektet.

Direktør Allan Pedersens klimanlæg hos KJ Klimateknik sørger ikke alene for, at svinene i staldene har et godt klima at færdes i, men er også med til spare omgivelserne for en masse gener. Blandt andet fanger de 90 procent af staldluftens ammoniak og mere end 92 procent af støvet samt 70 procent af lugten. Men alt sammen afhænger af, at klimaanlæggene kører som de skal, og dermed at overvågningen er i top. Foto: Martin Ballund Martin Ballund
Det ligner mest af alt madkasser eller værktøjskasser, men indeni er styringskasserne fyldt med den elektronik, der sikrer, at overvågningen af svinestaldenes klimaanlæg fungerer som det skal. Martin Ballund
Alle dele i overvågningsanlæggene bliver testet og kontrolleret, så der er sikkerhed for, at de virker som de skal. Reelt er der tale om »gammel« og velafprøvet og veldokumenteret teknik. KJ Klimateknik har bare formået at sammensætte det på en ny og mere effektiv måde. Martin Ballund