Skal-skal ikke - om Funder og udvikling

22. april 2021, 12.30

HVAD SAGDE VI Gitte Willumsen og jeg selv sagde for 10 år siden i byrådssalen, at vi ville komme til at mangle skole og børnehave i Funder. Dette har vi gentaget flere gange siden i byrådssalen. Dengang forudsagde vi lige præcis det, vi kigger ind i nu, nemlig manglende kapacitet på hele området. Ville man lytte. Nej politikken var lagt: Tilflytning og endnu mere tilflytning var det eneste rigtige og uden skelen til kapaciteten. Ingen af jer politikere kan benægte at have hørt udsagnet fra os.

Lige nu lover alle at bygge nye institutioner alle vegne i kommunen. Ny børnehave i Skægkær, ny skole i Funder og flere børnehaver samme sted. Det virker for mig, som valgflæsk. Janteloven siger: »Du skal ikke tro du er noget«. Men vi sagde det og tør stå ved det.

Nej politikken var lagt: Tilflytning og endnu mere tilflytning var det eneste rigtige og uden skelen til kapaciteten. Ingen af jer politikere kan benægte at have hørt udsagnet fra os

Ivan Greve (S)

Det er godt, der endeligt sker noget i udviklingen af børneområdet i Funder. Men vi er bagud på point overfor befolkningen, og vi er bagud med den langsigtede planlægning for hele kommunen. Nogle gange har man følelsen af, at vi kun slukker ildebrande og det endda kun lidt på må og få i kommunen.

Nu kommer der så en påstand mere fra min side.

Nye ord er dukket op i Sundheds- og Ældreudvalget »Plejehjem i eget hjem«. Ord/begreb som stort set alle partier i Silkeborg Byråd siger, aldrig vil komme på tale. Også nogen i mit eget parti. Min påstand vil være, at vi indenfor de næste ti år taler om »Plejehjem i eget hjem« som noget helt almindeligt.

Allerede i dag er hjemmeplejen så avanceret og udfordrende, at man sagtens kan begynde at tale om dette nye ordvalg. Vi skal være klar til fremtiden, da vi må forvente en stigning på 70% flere ældre +80-årig over den næste 10 år.

Vi ved også hvilke udfordringer, vores hospitalsvæsen har. Vi kender virkeligheden om udskrivelser fra vores hospitaler, eller gør vi det? Korte indlæggelser og hurtige udskrivelser, men er der reelt også borgere på hospitalerne, som kunne udskrives til eget hjem, hvis vi som kommune havde kapaciteten til at pleje de borgere? Bruges hospitalerne i dag som de nye plejehjem? Vi kender vores borgere, og de fleste vil helst være i eget hjem, hvis de kan. Jeg tror at langt de fleste kommer sig hurtigere, hvis de er i eget hjem.

Jeg læner mig ikke tilbage og venter. Jeg vil arbejde for, at vi er klar til fremtiden, nøjagtig som med sagen i Funder. Hver gang lejligheden byder sig, vil jeg bruge min indflydelse til, at vi som byråd skal tænke meget mere langsigtet.

Indlæser debat...