Midtjyske Meninger: Climate Strikes Back!

20. september 2019, 13.28

Foto: Martin Ballund

Hjemme hos os lukker vi dørene. Vi smækker ikke med dem, men vi lukker dem af hensyn til varmen og måske også lidt af hensyn til, at nogle af os gerne vil have lidt fred og ro ind imellem.

I MJA er der lige nu store reklamer og til dels kampagner for at passe på miljøet og klimaet. Avisen bruger flere sider på at gøre opmærksom på efterårets temaserie, som starter fredag i den kommende uge. Temaets overskrift er: »Sammen styrker du klimaet«. Sætningen er bemærkelsesværdig: Der står »du« og ikke »vi«. Absolut en rød anmærkning med kuglepennen, såfremt det gjaldt en dansk stil i 9. klasse. Men her er MJA bevidst om sit valg. Vi skal være sammen, for at det batter noget, men det er til gengæld nødvendigt, at vi hver især er aktive og bevidste om vort valg og vores gøren og laden. Ellers bliver det aldrig til noget i fællesskabet: Kæden er ikke stærkere end det svageste led.

Vores nye, flunkende nye, gasfyr er så elektronisk, at man på hovedkontoret i Ballerup kan se og beskrive, at der nu bliver brugt mindst dobbelt så meget varmt vand mellem kl. 07.00 og 8.15 end nogensinde før på vores matrikel. De er kloge, derovre på øen. Vi vidste det nu godt: Invasionen af søn, svigerdatter og barnebarn har gjort sig gældende på vand-, varme- og elforbruget! Men vi gør, hvad vi kan. Vi gamle slukker lyset, eller rettere: Vi tænder det ikke, når det ikke er nødvendigt. Hvem siger, at det ikke kan lade sig gøre at famle sig frem midt om natten, uden briller, halvvejs vågen for at finde toilettet i en betrængt situation?

MJA fortsætter: Det vil blive muligt at møde firmaer, der arbejder på at mindske CO2-udledningen. Det er vi flere her i huset, der vil sætte pris på. I forvejen er vi meget bevidste om at cykle, hvor det giver mening.

For mig giver det vældig meget mening at cykle til brugsen for at handle. Det giver også motion især på tilbagevejen, hvor cykelkurvene er belæssede med madvarer til overlevelse for storfamilien. Jeg tvivler dog på, at lokale firmaer kan gøre sig gældende over for de mange udslip af CO2, der dagligt kommer fra August på 10 mdr. - I samme åndedrag kan vi så her i huset ranke ryggen med hensyn til madspild: Der går INTET til spilde: August er vild med brødcroutoner, daggammelt lufttørret kød og runkne grøntsager: Gulvet er en ren fest at kravle rundt i efter et aftensmåltid. En lille genbrugssnack inden sengetid er ikke at foragte!

Genbrug er mantraet for tiden. Og godt for det. Det bugner med genbrugsbutikker, desværre på bekostning af at andre butikker må dreje nøglen om på grund af nethandel mv.

Ærgerligt, men hvorfor smide noget væk, der godt kan bruges - måske i en anden forklædning? Noget brugt, der kan blive til noget nyt i andre sammenhænge.

Vores egen Asger Jorn gjorde det. Se hans og andre kunstneres modifikationer på udstillingen: Art Strikes Back.

Lad os se, hvad MJAs temaserie byder på i næste uge.