Vækst: Husk at der også er et stort område udenfor bymidten

23. juli 2019, 12.43

Foto: Jakob Stigsen Andersen

BYUDVIKLING Kære Carsten Frank.

Når en anerkendt kunstner som dig lader sin anonyme røst lyde, er det at du priser Silkeborg Byråds beslutninger om, at Silkeborg skal være en »storby« et standpunkt, jeg vil respektere.

Men, men … der findes andre »tavse« silkeborgensere, som ikke nødvendigvis er direkte medlem af »Skøn på Silkeborg«, hvoraf en enkelt nu vil hæve sin røst.

Er det nødvendigt, at alle folk skal bo i midtbyen i vores outdoor hovedstad?

Det er her, der - ifølge dig - bliver skabt liv og udvikling som i en rigtig storby.

Her er der jo en klar melding fra byrådet om, at outdoorområderne (na- tur??) naturligvis skal bruges af mennesker fra den store by, som kan »komme ud« i den smukke natur og bruge den som klatrestativ eller som sti for byboere, der »elsker« naturen - set fra en mountainbike.

Det er lige så klart, at det f.eks. er nødvendigt at flytte naturen ind i Vestergade, så alle kan opleve, hvor smukt der er i vores midtby.

Er det nødvendigt, at alle store veje skal ende i midtbyen?

Du glæder dig til, at »storbyen« slår igennem i kommunens bymidte.

En bymidte, der vil komme til at summe af liv fra de mange beboere og gæster, der er kommet for at opleve vores dejlige natur.

En bymidte, der har store potentialer i caffe latte caféer, hvor man over en kop kaffe f.eks. kan drøfte byrådets politik om, hvordan skabelsen af de nye kvarterer med de mange højhuse tegner en rigtig outdoor hovedstad.

Er det nødvendigt, at der skal investeres så massivt i bymidten (parkeringskælder, offentlige anlæg omkring private bygherrers investeringer i fremtidens Silkeborg - her læst som: bymidten), måske også så langt ude som i Alderslyst ?

I Alderslyst, hvor lyskryds og håbløse bilkøer på indfaldsveje fra det nordlige Udkantssilkeborg ikke kan findes i budgettet, mens der er rigelig plads til f.eks. Nordskovvejen, som måske er knap så nødvendigt her efter at det stort anlagte indkøbscenter er kuldsejlet, men selvfølgelig med et »naturligt« ønske fra bygherren om at »udvikle« Silkeborg - her læst som indtjening i hver eneste lejlighed (højhuse giver flere lejligheder end små 5-6 etagers bygninger) og i hvert tilfælde ikke hjælper til at løse problemet omkring jernbaneovergangen med den større trafik, der vil samle sig her!

Det er skønt at vide, at vores byråd gerne vil hjælpe turismen med tocifrede millionbeløb i Søhøjlandet (her læst som midtbyen) måske endda til store turistattraktioner i en anden kommune. Men det er en smule sværere at forstå, at der ikke er plads til sølle 30.000 kroner til at være medlem af en række andre kommuners ønske om at hjælpe lavturismen i den vestligste udkant af Silkeborg Kommune, hvor et fælles jysk »hærvejs-projekt« er i støbeskeen.

Lavturisme giver selvfølgelig ikke de store penge (i hver fald ikke til bymidten), men lidt har vel også ret - i hvert fald i Udkantssilkeborg.

Ikke med et eneste ord nævner du i din kronik, at der er et - endda ret stort - område uden for outdoor hovedstadens bymidte.

Det bekymrer mig, fordi du formentlig - som jeg - gerne betaler din skat til samfundet, bl.a til det byråd, der har svært ved at se ud over bymidtens grænser, måske ikke engang helt ud til Alderslyst.

Det bekymrer mig også, fordi denne politik om store investeringer i bymidten betyder nedlæggelser i Udkantssilkeborg og dermed fratager de små samfunds muligheder for at overleve!

Måske har byrådet glemt det i de mange overvejelser, man skal gøre sig, om, hvordan outdoor hovedstaden skal udvikle sig - i bymidten !

Hvor mange skoler, plejehjem og andre institutioner i Udkantssilkeborg er ikke blevet nedlagt eller slået sammen i større sammenhænge bl.a. midt inde i outdoor hovedstaden, for at man kan yde den nyeste viden og ekspertise til børn og gamle i moderne og tidssvarende bygninger - der er jo ikke råd til varme hænder og ordentlig normering i skoler og daginstitutioner.

Kære Carsten Frank, du skal ha’ stor tak for din kronik i MA.

Jeg har indtil nu simpelthen ikke vidst, hvem jeg skulle skrive til om alle disse ting. Nu ved jeg det - endelig !

Men egentlig vil jeg også glæde mig til at drikke en kop caffe latte med dig et-eller-andet sted i bymidten !

Her kan vi fortsætte denne spændende diskussion om udviklingen af en outdoor hovedstad og vores politikeres valg af prioriteringer til gavn for HELE Silkeborg Kommune.