Kühnau nægter at se det virkelige problem i øjnene

19. oktober 2021, 12.20

SUNDHEDSKRISE Anders Kühnau - dine løsninger er uholdbare - invitér dog de sundhedsprofessionelle omkring beslutningsbordet!

Det kan ikke være gået nogens næse forbi, at det danske sundhedsvæsen står i en yderst kritisk situation. Sundhedsprofessionelle har længe forsøgt at italesætte de massive udfordringer. Særligt den ekstreme mangel på sygeplejersker er et problem på landets sygehuse, som ser sig nødsaget til at udskyde flere operationer og konsultationer.

Arbejdsvilkårene for de sundhedsprofessionelle har nået et niveau, som simpelthen er umenneskelige vilkår at praktisere kvalificeret sygepleje og behandling under

Dorthe Hesselbjerg Jensen

Situationen er så alvorlig, at regionsrådsformand Anders Kühnau mener, at løsningen må findes i, at andre fagprofessionelle skal varetage sygeplejerskernes funktioner. Jeg siger det er en glidebane, og at løsningen ikke er holdbar.

Kühnau taler om »pukkelafviklinger« og efterslæb grundet covid-19 og nu RS-virus og influenza. Jeg siger, at det er udtryk for helt andre og meget mere komplekse problemer. »What is the problem represented to be?« Ja, der er tale om udskudte operationer og længere ventetid, men implicit ligger den massive mangel på sygeplejersker. De mere end 6000 sygeplejersker som vi mangler allerede i 2025 .

Løsningsmodellen som Kühnau præsenterer er et klassisk udtryk for den offentlige styringslogik, i et forsøg på at sætte fokus på samfundsnytte og pakker det ind som en »investering i sundhedsvæsenet«.

Det nytter ikke noget at pakke problemerne ind i floskler. Der er et stort behov for at få set de institutionelle rammer efter i sømmene. Arbejdsvilkårene for de sundhedsprofessionelle har nået et niveau, som simpelthen er umenneskelige vilkår at praktisere kvalificeret sygepleje og behandling under. Det handler om at få inviteret de sundhedsprofessionelle til beslutningsbordet. Løsningen bør findes i fællesskab med praksis.

Så kære patient. Det gør mig ondt at du står i den her klemme. Jeg ville gerne hjælpe dig. Vi kæmper for, at du kan få den behandling du har ret til og krav på - og ikke det næstbedste. Husk det, når krydset skal sættes i november.

Indlæser debat