Tænk dig om og brug dine evner rigtigt

15. februar 2020, 08.00

UDDANNELSESVALG Helt nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at de studenter med de højeste karaktersnit i høj grad søger samme studier. Der er tale om de kendte fag medicin, jura, statskundskab og psykologi.

Overraskende er det ikke, men det er faktisk ganske ærgerligt. For når vores dygtigste unge søger så smalt, så går både de og erhvervslivet glip af muligheder. Verden udvikler sig konstant, og hvis man for eksempel vil være én af dem, som opfinder de løsninger, som vil være altafgørende i forhold til, at vi reducerer verdens udledning af CO2, så kan man med fordel gå andre uddannelsesveje. Hvor det gode og det meningsfyldte arbejdsliv er, afhænger af den enkelte. Det er min påstand, at mange, hvis de ser sig for og tænker sig om, vil finde lykken andre steder end de klassisk kendte fag.

Opfordringen herfra er, at man overvejer og mærker efter, hvad man brænder for, og hvor de gode og spændende jobmuligheder er. Bare fordi man har et højt snit, så er det ikke ensbetydende med, at man skal vælge et fag, hvor adgangskravene er høje. For adgangskravene er sådan set grundlæggende blot et udtryk for, hvor populært et studie er. Der er ikke noget, der hedder, at man spilder sit snit. Man kan kun tale om spild, hvis den unge ikke efterfølgende tager en uddannelser og får et job.

Jeg erkender så også, at vi i erhvervslivet skal blive bedre til at samarbejde med uddannelsesinstitutionerne fra grundskolen til de videregående uddannelser, så de unge får flere billeder på de mange muligheder, der er på arbejdsmarkedet. Vi har også et ansvar og en opgave at løfte her, og derfor har vi sammen med de øvrige arbejdsgivere i DA oprettet samarbejdet Åben Virksomhed, der giver børn og unge nye billeder af, hvad man kan arbejde med i erhvervslivet.