Fællesskaber med bøgerne i centrum: Hos bogbloggerne må alle have en mening om bøger

Når Bog-Forum slår dørene op, vil bogbloggerne for første gang være repræsenteret på den populære bogfestival. De er nemlig i stigende grad blevet en stærk stemme i det litterære kredsløb og har formået at skabe en række begejstrede fællesskaber med bøgerne i centrum - og så når de læsere, som ellers kan føle sig en smule alene med deres interesse

Udgivet:29. oktober 2021, 11.03

Læsetid:8 minutter

Bog-Forum finder sted i Bella Center Copenhagen 5.-7. november. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

2 år siden

"Den bedste beslutning jeg har taget i mit liv". Sådan lyder det prompte, når bogblogger Amanda Petrea Ibsen skal fortælle om dengang for snart seks år siden, da hun besluttede at oprette sin Instagram-profil med titlen "Bogdoktor". Før det havde hun nemlig følt sig ensom med sin hobby, der var at læse. Men på Instagram fandt hun et fællesskab af andre læsebegejstrede bogentusiaster, og siden da har hun ved siden af sine medicinstudier ordineret bøger som bogblogger. Hun har læst og anmeldt og afholdt en masse online-events. Læsesprints, hvor hun læser sammen med andre live på kamera, 24-timers readathons, hvor man læser uafbrudt i 24 timer og dokumenterer det på Instagram, og readalongs, hvor en gruppe læser den samme bog ud fra en sammensat læseplan.

- Og meget, meget mere. Det er så meget mere end bare bøgerne, fortæller hun om det miljø, hun er blevet en del af, og som tilsyneladende hele tiden bliver større.

- Min oplevelse er helt klart, at det danske bogblogger-miljø vokser og vokser. Og det er altså både antallet af bogbloggere, men også antallet af helt almindelige læsere, der gerne vil følge med. Jeg tror, mange har opdaget styrken i, hvad de sociale medier kan i forbindelse med litteraturformidling og litterære fællesskaber. At den subjektive oplevelse også kan være værdifuld, især hvis du kender mennesket bag, som du jo ofte gør - i en vis grad - på de sociale medier, siger hun.

Vigtige for forfattere og forlag

Ingen har det fulde overblik over antallet af bogblogs herhjemme. Det er en organisk gruppe, hvor nye hele tiden kommer til, mens andre falder fra, men både forlag, eksperter og altså bloggerne selv er ikke i tvivl om, at fænomenet, hvor litteraturelskere deler deres begejstring på de sociale medier, har vokseværk og er blevet en vigtig del af bøgernes liv.

Det vil man også opleve, hvis man finder vej til årets BogForum, hvor op mod 75 bogbloggere - det højeste antal nogensinde - deltager, og hvor de for første gang har fået plads på en af bogmessens stande. Desuden uddeler onlineboghandlen Plusbog her for femte år i træk bloggerprisen Danish Book Blog Award. En pris, der blev indført for at hædre en gruppe mennesker, der gør et værdifuldt arbejde i bøgernes tjeneste, fortæller salgs- og marketingskoordinator Helene Kristensen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

- Bogbloggerne er selvfølgelig en broget flok, men der er mange, der er rigtig dygtige, og sammen har de skabt et stort og levende kredsløb for alle dem, der gerne vil diskutere litteratur, siger pressechef hos forlaget Lindhardt og Ringhof, Søren Anker Madsen. Foto: Norogfarlæser/Anettesbookshelf/Bogdoktor/Litfix

- De spiller en vigtig rolle, fordi de hjælper med at få litteraturen ud til læserne. Vi kan se, at de når nogle andre end for eksempel avisernes anmeldere. Blandt andet er der en del unge bloggere, som beskæftiger sig med genrer, som ikke rigtigt finder vej til aviserne. Da vi bad vores læsere komme med bud på nomineringer til dette års pris, blev vi overvældet af antallet af forslag og fik øjnene op for bogbloggere, som vi slet ikke kendte, siger hun.

Også på forlagene er bogbloggerne blevet en vigtig del i markedsføringen af bøger, og ofte bliver nye bøger både sendt til anmeldelse hos de traditionelle medier og udvalgte bogbloggere.

Læs også

Hos forlaget Lindhardt og Ringhof ser pressechef Søren Anker Madsen udelukkende udviklingen som noget positivt.

- Bogbloggerne er selvfølgelig en broget flok, men der er mange, der er rigtig dygtige, og sammen har de skabt et stort og levende kredsløb for alle dem, der gerne vil diskutere litteratur. Derfor skal vi selvfølgelig også være til stede der, siger han.

To forskellige ting

Det er fællesskabet, det personlige engagement og dialogen, der går igen i beskrivelserne af, hvad der er så særligt for bogbloggerne.

Søren Anker Madsen peger på det faktum, at bogbloggerne både er tættere på læserne og er i en konstant samtale med dem om noget, de deler en begejstring for.

- De traditionelle anmeldelser er en monolog, og de kan én ting. Bogbloggernes anmeldelser er en dialog, og det kan noget andet. Her er et kommentarspor og en gruppe af faste følgere, der ved, at her er en, som de deler smag med, og hvis dømmekraft, de stoler på, siger han.

Bogbloggerne er en gang imellem blevet kritiseret for at anmelde bøger uden at have fagligheden i orden. Særligt Weekendavisens anmelder Lars Bukdahl har været efter bogbloggerne, som han blandt andet har kaldt en "dilettantisk roseklub", og for nylig luftede han i Kristeligt Dagblad en bekymring for, at den "manglende professionalisme risikerer at skade den litterære samtale".

Bogbloggerne selv mener dog, at man ikke kan sammenligne dem med de professionelle anmeldere.

- Vi kan hver vores ting, og vores styrker er vidt forskellige, siger Amanda Petrea Ibsen.

- De professionelle avisanmeldere har blandt andet en uddannelse, som gør dem i stand til at læse, forstå og analysere på en helt anden måde, end hvad den almindelige læser ofte gør. Og det er brugbart, men det er ikke altid det, man efterspørger, og der kommer bogbloggerne ind i billedet. Vores styrke er det genkendelige og det personlige, samt vores mulighed for at skabe fællesskaber og læseklubber på tværs af afstande, aldre, køn og alt muligt andet.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Danish Book Blog Award

Prisen bliver uddelt på Bog-Forum fredag den 5. november kl. 16. De fem finalister er:

1. Bogdoktor, Amanda Petrea

2. Norogfarlæser, Nor og Jakob Paulsen

3. Anettesbookshelf, Anette Mouritzen Knudsen

4. Litfix, Julie Rasmine Larsen

5. Tid til tanker, Victoria Klostermann Olsen

Også Julie Rasmine Larsen, der står bag bogbloggen Litfix, understreger, at der er tale om to vidt forskellige bidrag til formidling af litteratur.

- Hos os, på de sociale medier, går samtalen om litteraturen begge veje. Den trives i kommentarfelterne og i indbakkerne. Vi laver læseklubber, lives, reels, forfatterinterviews, vi anmelder vidt og bredt, fra Young Adult til lyrik til debutanter til børnebøger. Ordet er helt frit hos os og vores eget. Og det tror jeg, at vores læsere nyder. At vi har en personlig smag, og at de måske kan genkende noget af deres egen smag i vores, eller omvendt, at de bliver udfordret på nye læseoplevelser.

Med bøgerne i centrum

Ud over anmeldelser deler Julie Rasmine Larsen læselister og læseanbefalinger, og så har hun startet Litfix Læseklub, der lige nu tæller 600 medlemmer. De fleste af hendes følgere er kvinder, men efterhånden er der også kommet en del mandlige læsere til, fortæller hun. Og selvom formen har ændret sig i de fem år, hun har været bogblogger, så er ambitionen den samme, som den altid har været.

Læs også

- Ambitionen er at sprede læseglæde og inspirere til mere læsning. Jeg elsker fællesskabet og ser ikke mine følgere som traditionelle følgere, men som medlæsere og bogvenner, som jeg kan diskutere litteraturen med. Målet er, at Litfix skal være et dagligt fix af litteratur, og hvor bøgerne er i centrum, siger hun, der er en af de fem, som er nomineret til Plusbogs bogblogger-pris.

En anden er Amanda Petrea Ibsen, og hun ser først og fremmest prisen som en hyldest til et "fantastisk fællesskab". Et fællesskab, der både betyder noget for litteraturen og for læserne.

- Jeg tror, at vi er med til at gøre bogsnakken tilgængelig for alle. Jeg tror, at vi er med til at tydeliggøre, at alle mennesker kan og må have en mening om en bog. At det ikke er en uddannelse, der gør dig i stand til at udtale dig om et litterært værk. Bogsnakken er for folk, der læser bøger. Punktum.

Læs også

Bogbloggere helt kort

1. Bogbloggere er læsere, der skriver om bøger på de sociale medier. Både på hjemmesider og ikke mindst på Instagram.

2. Fænomenet er i stor vækst og dækker stort set alle genrer, dog med en overvægt i forhold til krimi, chicklit, Young Adults og fantasy.

3. Forlagene og forfatterne er i stigende grad blevet opmærksomme på denne gruppe, da de har en mere direkte adgang til læserne.

4. De færreste tjener penge på deres blogs, men modtager ofte anmeldereksemplarer fra forlagene.