Ønsker Silkeborg Kommune et frivilligt foreningsliv?

Udgivet:21. januar 2023, 08.00

Læsetid:2 minutter

Af Hans Jørgen Hansen Formand for Danske Seniorer Kjellerup

LOKALELEJE Man kan ikke både blæse og have mel i munden på samme tid. Politikerne er ikke sene til at fremføre skåltaler om det frivillige foreningslivs fortræffeligheder. Desværre lader det til, at de ædle intentioner ikke altid følges op af handling.

Danske Seniorer Kjellerup er en forening, der arrangerer begivenheder for lokale seniorer i området. Vi ved nemlig, det er godt for sjælen og helbredet at møde nye mennesker og holde sig aktiv.

Vi afholder alle vores arrangementer i kommunens aktivitetshus, såsom foredrag, musikalsk underholdning og banko. Det bringer smil, latter og livsglæde frem i vores lokale seniorer. Traditionen tro dyster de om den fulde plade, mens de skyller spændingen ned med kaffe og småkager.

Ja, det er ikke et glamourøst kasino i Las Vegas med millionoverskud. Tværtimod går det symbolske beløb, man betaler for bankopladerne, til gevinster og eventuelt, hvis det skulle give overskud, til andre aktiviteter for seniorene.

Alligevel betragtes vores bankoarrangementer som kommercielle af Silkeborg Kommune. Af den grund skal vi betale 600 kr. pr. bankoarrangement. Et stort beløb for en lille frivillig forening.

Konsekvensen er, at vi ikke længere vil være i stand til at arrangere banko, hvis vi skal afholde så store udgifter i fremtiden.

Slår man ordet »kommerciel« op på ordnet.dk, kendt som Den Danske Ordbog, kan man blandt andet læse følgende definition: »Som drives eller fremstilles erhvervsmæssigt med det formål at tjene penge«. Men vores seniorforening bruger, som så mange almennyttige foreninger, de beskedne indtægter til andre medlemsarrangementer. Det er dermed i strid med selve ordets definition, når kommunen betegner vores forening som »kommerciel«, og på baggrund af den argumentation opkræver en lokaleleje på 600 kr. pr. gang.

Vi håber, at politikerne og forvaltningen kommer til fornuft og hjælper med at redde det foreningsliv, som synger på sidste vers i hele landet. Ønsker vi fortsat et stærkt foreningsliv i fremtiden kræver det politisk vilje - også lokalpolitisk.

Indlæser debat