Velholdte veje og cykelstier sparer penge

Udgivet:21. juni 2022, 10.44

Læsetid:2 minutter

Af Anders Hundahl. Direktør Asfaltindustrien

ASFALT Torsdag 16. juni skrev Peter Sig Kristensen, byrådsmedlem i Silkeborg (EL), i Midtjyllands Avis, at »asfaltindustrien har… haft kronede dage i Silkeborg Kommune…. 200 millioner kroner (er brugt)… og de samme penge kunne vi som byråd have brugt på seks-otte nye daginstitutioner, men pengene blev brugt på asfalt…«.

Jeg kender ikke de konkrete vej-forhold i Silkeborg, og det er politikernes prærogativ at beslutte, hvordan skattekronerne skal bruges på veje, institutioner, skallelettelser eller hvad de nu kan blive enige om. Dette skal jeg ikke blande mig i.

Det der får mig frem er, at penge til veje og asfalt skulle betyde færre penge til daginstitutioner, for sådan behøver det ikke at være.

For det første koster det to-tre gange så meget at rette op på en forfalden vej i forhold til at vedlige-holde i tide. Så hvis Silkeborg har en optimal vedligeholdelsesstandart for deres veje, og de hverken forgyldes eller forfalder, så betyder det penge sparet i kommunekassen. Penge som kan bruges til klimavenlig infrastruktur, mere genbrug, flere skoler eller skattelettelser - det bestemmer politikerne.

Læs også
Nu skal der ryddes op, fru borgmester Nu skal der ryddes op, fru borgmester
Læs også:
Nu skal der ryddes op, fru borgmester

For det andet får en kommune mere infrastruktur for sine penge, hvis den lægger og følger en lang-sigtet plan - gerne fireårig eller mere.

Anlægsbranchen, herunder asfaltindustrien, er en maskintung-branche, og det koster at køre de store maskiner ud af garagen og derhen hvor de skal bruges. Og hvis vi skal kunne udvikle og uddanne medarbejderne, så fordrer det, at vi ved, at vi også har dem ansat til næste år. En langsigtet plan for en kommunes anlæg betyder altså både en mere optimal udnyttelse af maskinerne og at medarbejderne får bedre forhold.

Selvfølgelig har jeg en interesse her. Jeg er ansat i Asfaltindustrien; men det rører ikke ved, at optimalt vedligehold og en god plan vil give politikerne flere penge mellem hænderne til fordel for borgerne i Silkeborg.

Jeg er derfor glad for, at Peter Sig Kristensens indlæg giver mig anledning til at dele disse principielle overvejelser med læserne af Midtjyllands Avis.

Det kan være, at man i forvaltningen og blandt politikerne er helt klar over dette, og så er alt jo godt.

Det kan også være, at mit indlæg kan medvirke til, at vi sammen gør det lidt bedre. Og så er alt jo også godt!

Jeg ønsker borgerne og politikerne i Silkeborg en fortsat god debat om veje og infrastruktur.

Indlæser debat