Strejke er fastlåst: Antallet af udskudte operationer hober sig op

Mange danskere er ramt: Flere end 55.000 ambulante kontakter og knap 9000 operationer er udskudt, siden sygeplejersker gik i strejke

Udgivet:18. august 2021, 17.21

Læsetid:2 minutter

Cirka 5000 sygeplejersker - svarende til hver tiende - gik i strejke 19. juni, efter at et flertal havde vendt tommelfingeren nedad til et forslag til en ny overenskomst. Da der i sidste uge blev holdt statusmøde mellem parterne, var der ingen tegn på en mulig forhandlingsløsning. Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

/ Ritzau /

INDLAND Mens en løsning på den nu to måneder lange sygeplejerskestrejke lader vente på sig, hober antallet af udskudte operationer og ambulante kontakter sig op.

I sidste uge blev 8231 ambulante kontakter og 1471 kirurgiske indgreb udskudt grundet strejken - næsten dobbelt så mange som ugen før.

Det viser en opgørelse fra Danske Regioner.

Samlet set er 55.718 ambulante kontakter og 8949 operationer udskudt, siden strejken brød ud 19. juni.

Regionernes chefforhandler, Anders Kühnau (S), meddelte tirsdag, at han ser mulighederne for en forhandlingsløsning for udtømte.

Optimismen er ikke vokset det seneste døgn.

- Vi står i en rigtig trist situation, hvor tusindvis af danskere har fået udskudt deres operation eller undersøgelse. Og i Danske Regioners bestyrelse ser vi på situationen med stor alvor. Konflikten har kørt i lang tid, og det har desværre mærkbare konsekvenser for patienterne og deres pårørende, siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Strejken rammer de planlagte, ikke-akutte indgreb og kontakter i sundhedsvæsnet.

Anders Kühnau forudser langvarige konsekvenser af strejken.

- Samtidig får strejken stor indflydelse på sundhedsvæsenet langt ind i efteråret, fordi alle de mange udskudte behandlinger skal indhentes ved siden af alt det andet, som hver dag skal løses på hospitalerne.

Han kalder situationen for »fastlåst« og mener, at sygeplejerskerne ikke har formået at stille »realistiske og konkrete« krav.

- Det er trist, for i Danske Regioners bestyrelse ser vi gerne konflikten stoppet hurtigst muligt af hensyn til patienterne. Vores dør er dog altid åben, hvis DSR (Dansk Sygeplejeråd, red.) skulle komme på andre tanker.

I en pressemeddelelse fra Dansk Sygeplejeråd hedder det, at »strejken nu for alvor gør ondt«.

Men heller ikke her er der nogen optimisme at spore i forhold til en forhandlingsløsning.

- Vi har længe kunne se, at situationen er alvorlig, og at den kalder på en løsning. Spørgsmålet er, om arbejdsgivere og politikere også kan se det? Foreløbig har vi ikke hørt andet, end at der ikke er nogen penge at forhandle om, siger Grete Christensen, formand for DSR.

Strejken omfattede i første omgang cirka 5000 sygeplejersker - svarende til hver tiende. Den er siden blevet udvidet i flere omgange og omfatter aktuelt 5700 sygeplejersker i regioner og kommuner landet over.

Det vil gradvist blive øget og nå 6500 per 7. september, med mindre der findes en løsning på konflikten forinden.

Regeringen har indtil videre afvist at gribe ind i striden.

/ritzau/