Manglen på kvalificeret arbejdskraft er et paradoks

Udgivet:30. november 2022, 08.56

Læsetid:2 minutter

Af Bent Madsen Formand for 3F Bjerringbro-Silkeborg

2 måneder siden

ARBEJDSKRAFT Det er sjældent, at de røde og blå partier i det her land er enige om noget.

Men hvis der var én ting, som alle politikerne kunne blive enige om under valgkampen, så var det, at vi mangler kvalificeret arbejdskraft.

Dagen efter valget var arbejdsgiverforeningerne ude at gentage behovet for arbejdskraft med de rette kvalifikationer.

Nu er forhandlingerne om en ny regering i gang på fjerde uge, og de borgerlige skiftes til at lave et ekko af arbejdsgiverforeningernes budskab i samme åndedrag som ønsket om at hente medarbejdere ind fra udlandet.

Vi kan se, at ledigheden er svagt stigende, men vi ser ind i en fremtid, hvor økonomisk afmatning kan betyde, at mange flere mister deres job.

For mig er det et ægte paradoks. Derfor vil jeg gerne sige én gang til, hvad der mere end nogensinde er brug for: Lad os nu sørge for, at medarbejdere, som er i fare for at blive ledige, kan komme i gang med uddannelse.

Den enkelte virksomhed skal i dialog med sine ansatte om opkvalificering, og vi kan levere økonomisk støtte via kompetencefonde.

Vi har dygtige uddannelsesambassadører på virksomhederne, der kan hjælpe deres kolleger i gang.

Det virker skørt, at de blå partier vil hente arbejdskraft fra udlandet hertil samtidig med, at danske lønmodtagere bliver ledige, fordi de mangler de rigtige kvalifikationer.

Onde tunger vil måske endda påstå, at de blås ønske om udenlandske medarbejdere mere bunder i, at de tror, at Svetlana og Oleg kan spises af med mindre i løn end Søren og Charlotte.

Vi er ikke imod, at der kommer kvalificeret arbejdskraft til Danmark.

Men de udenlandske lønmodtagere skal arbejde på ordentlige vilkår og have en overenskomstmæssig løn.

Lige nu tyder det på, at vi får en bred regering hen over midten.

Hvis det sker, må både rød og blå side sørge for, at fokus er skarpt rettet mod at uddanne lønmodtagerne, så de bliver kvalificerede til at tage de jobs, som arbejdsgiverne er bange for, at de ikke kan få folk til.

Som en del af arbejdsmarkeds parter skal vi nok gøre vores til, at processen bliver så enkel som overhovedet mulig.

Indlæser debat