Leder: Ballade i Bjerringbro by night

4. juli 2020, 08.00

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Mange tilskriver den sky kultfigur C.V. Jørgensen nærmest profetiske evner, og noget tyder i disse dage på, at rockpoeten helt tilbage i 1990 demonstrerede en særlig evne til at kigge ind i fremtiden på albummet »I det muntre hjørne«.

Her figurerer nemlig nummeret »Det si’r sig selv« med linjerne, der sammen med Grundfos og håndbolden har placeret Gudenå-byen i danskernes bevidsthed:

Der er næppe noget der swinger

Som Bjerringbro by night

Hele hovedgaden emmer

Af landmænd fit for fight

Bytter du nu hovedgaden ud med åbredden og landmændene ud med en gruppe unge, der har vendt om på dag og nat, så har du scenen: De lune sommernætter har udløst noget af en fejde mellem passerende turister i kano, en frustreret kanoudlejer, en vred nabo, der savner sin nattesøvn, fordi musikken når 65 db i hans soveværelse, en presset bychef, der ikke vil lægge sig ud med nogen og en håndfuld fantasiforladte politikere, der spiller det forventelige kort: Vi skal have ordensreglement!

Come on, venner. Tror I virkelig selv på, at et ordensreglement på et kommunalt skilt fikser den tilspidsede situation?

Scenerne, der udspiller sig i de lune sommeraftener langs den lille flod, er de samme, som vi tidligere har oplevet ved Knudsø i Ry, ved De Små Fisk i Sejs og bag skure i Kjellerup. De er tilbagevendende sæsonfænomener som myg, der sværmer, skabt af lige dele frigørelsestrang, kedsomhed, hormoner i spandevis og måske toppet med alkohol og andre stoffer, der flygtigt understøtter udødeligheden og selvtilliden i en teenager-hjerne under udvikling.

Den slags oprør kommer man ikke til livs med hårdt mod hårdt og ordensregler, der repræsenterer den voksenverden og det samfund, de unge jo lige præcis er i færd med at afkode ved at prøve grænser og ved at afprøve sig selv. Og hinanden.

Ikke at vi skal acceptere, at velkomne turister i Bjerringbro skræmmes væk, og at gode borgere ikke kan være i deres hjem på grund af den natlige bas fra åbredden. Vi skal være her alle sammen, og vi skal i fællesskab værne om de fællesarealer, der skal være til glæde og gavn for alle.

Derfor kunne en løsning være at gå i dialog med de unge. En fornuftig 14-årig pige, som avisen kender identiteten på, siger i dagens avis, at de unge er til at snakke med. Hermed er den ungdommelige hånd strakt frem. Så er det op til en ansvarlig voksenverden at gribe den.

En anden løsning kunne være at tage socialdemokraten Martin Sanderhoff på ordet, når han spagfærdigt åbner for, at de unge måske skal have et værested?

Godt tænkt, Martin, gå du bare på barrikaderne med den.

Så freden atter kan sænke sig over Bjerringbro by night.