Leder: Lad byretten lukke Thomsens corona-sag

3. december 2021, 12.32

Foto: Martin Ballund

SILKEBORG Byretten traf i går afgørelse i sagen om Laura Thomsen Luxury, der 2. januar i år lod 12 kunder bytte deres julegaver i døråbningen ind til modeforretningen i Silkeborg.

Anklagemyndigheden mente, det var en overtrædelse af corona- bekendtgørelsen. Indehaveren, Henrik Thomsen, skulle straffes med bøde.

Men hatten af for, at Henrik Thomsen orker at tage kampen i denne sag. At han orker at bruge tid, energi og penge for at følge sagen om bytning af 12 julegaver til dørs, fordi han ikke føler, han har gjort noget forkert

Brian Holst i dagens leder

Sagen er et eksempel på, hvordan verden har ændret sig. Havde nogen i sin vildeste fantasi - før corona - forestillet sig, at detailhandlere var i risikozonen for at blive straffet for at yde en service? En service, som består i at lade kunderne stå udenfor, hvor de rækker en julegave ind gennem døren og får den byttet til en anden?

Laura Thomsen Luxury blev i går frifundet i byretten. Sagen er et fint eksempel på, hvor svært det er - også for myndighederne - at navigere i en coronatid. Det er i forvejen vanskeligt for almindelige mennesker at holde styr på, hvordan det nu er med hensyn til mundbind, nærkontakter, pcr-tests og kviktests. Og hvordan er det lige, reglerne er med hensyn til at komme ind på plejecentret, biblioteket, frisøren eller restauranten?

Læs også
Byretten frifinder butik: Julegavebytning overholdt corona-restriktioner
Abonnement

Medindehaveren af Laura Thomsen Luxury, Henrik Thomsen, er kendt som en mand, der ikke er bange for at udfordre lovgivningen. Det har han flere gange gjort på blandt andet sociale medier, når han har offentliggjort billeder af tyve, der har stjålet fra forretningen. På det område er lovgivningen klar.

Men hatten af for, at Henrik Thomsen orker at tage kampen i denne sag. At han orker at bruge tid, energi og penge for at følge sagen om bytning af 12 julegaver til dørs, fordi han ikke føler, han har gjort noget forkert. Særligt med nye love og bekendtgørelser opstår der gråzoner, og der er behov for, at de bliver afdækket og udfordret. Og det får man kun gjort, hvis nogen har modet og energien til at stå op imod en myndighed, som jo udefra set kan virke skræmmende. Blandt andet fordi der er tale om politisigtelser. Det mod og den energi har Henrik Thomsen haft. Tak for det.

Nu kan han så blive holdt på pinebænken lidt endnu, fordi der særligt ved principielle sager er risiko for, at sagen bringes til landsretten.

Men come on! Der er jo tale om en sag, som p.t. er uaktuel. Det er i hvert fald ikke i øjeblikket muligt at overtræde bekendtgørelsen ved at bytte julegaver i døren. Lige nu er der jo fri adgang til alle forretninger - og forhåbentlig bliver det ved med at være sådan. Lad nu bare byretten lukke den sag.

Indlæser debat