Læserklubben: Dresden, Sydpolen og Berlin - et skønt hattrick

Spændende busrejse til det sydligste Polen med store oplevelser - også i Dresden og Berlin. Rejsen foregår 24.-30. august

Udgivet:12. maj 2019, 06.30

Læsetid:4 minutter

Den charmerende sydpolske by Karpacz er et godt udgangspunkt for det spændende udflugts- program. Vi bor på spa- og wellnesshotellet Konrodowka.

Lone Henningsen
Læserklub-ansvarlig| lgh@herningfolkeblad.dk

4 år siden

Med en utrolig smuk placering for foden af bjergkæden Sudeterne i det sydligste Polen ligger byen Karpacz trygt og godt. Den charmerende og velholdte by er godt kendt og vellidt blandt ski- og vandreentusiaster, men der er også meget at komme efter for den rejsende i det hele taget. Østeuropa er generelt stadig lidt undervurderet som rejsemål, hvilket er en skam, for her er mange gode oplevelser at hente - og dét endda til fornuftige priser.

Undervejs på læserrejsen skal vi opleve den fascinerende og historiske by Dresden, og på returrejsen har vi ophold i en lige så spændende by, nemlig Berlin.

Arne Doktor er rejseleder, når den firestjernede langtursbus fra Herning Turist- og Grupperejser kører fra Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg lørdag 24. august fra morgenen af. Vi har medbragt morgenkaffe og rundstykker, som vi nyder undervejs.

Med passende pauser når vi frem til Dresden og indlogerer os på hotel lige i byens smukke centrum.

Den genopbyggede by

Efter aftensmaden går vi en lille tur i området og fornemmer allerede her, hvor betagende byen er.

Dresden blev i slutningen af Anden Verdenskrig sønderbombet. Blot få måneder inden Tyskland overgav sig til de allierede styrker, blev byen, som praktisk taget var uden militær betydning, overfløjet af bombefly og bombet til total ødelæggelse. Dette til trods fremstår Dresden i dag smuk, idyllisk og kulturel, hvilket har kostet mange arbejdstimer og penge.

Søndag efter morgenmaden, går vi til det gamle centrum, hvor vi blandt andet ser den berømte Zemper Opera, det tidligere fyrstepalads og ikke mindst Frauenkirche.

Udsigt, spa og wellness

Over middag kører vi østpå, passerer grænsen til Polen og når sidst på eftermiddagen til Karpacz. Her er der indlogering på det flotte Hotel Konrodowka, der blandt sine faciliteter tæller både pool, jacuzzi, sauna, well­ness og massage. Dejlige værelser med balkon, hvorfra der er udsigt over byen og bjergene. Forplejningen på hotellet er også helt i top med stort tag-selv-bord om morgenen og buffet med mange spændende og veltilberedte retter om aftenen.

Spændende udflugter

Under opholdet her vil der være følgende udflugter:

Tur til områdets største by, Jelenia Gora, der ligger malerisk ved floden Bobr. Byen har cirka 900 års historie på bagen, hvilket man næsten kan fornemme ud fra de mange historiske monumenter, byen bryster sig af.

Alle veje i den gamle bydel fører til torvet, der er omgivet af borgerhuse med arkader, og de besøgende bliver mødt af et signalhorn fra rådhustårnet. Herfra er der kun et stenkast til resterne af bymuren, gotiske og barokke kirker, gader med art nouveau-huse, til borge og slotte.

De varme kilder i Cieplice-Spa - et område i Jelenia Gora - er også et trækplaster for byen.

Vi besøger også det lokale marked, og kører herefter til den store nationalpark med vandfaldet Wodospadu Szklarki - et syn, der begejstrer.

Eventyrslottet

En anden dag går turen til Polens stolthed, det smukke gamle slot Kziaz fra 1300-tallet.

Slottet tilhørte i mange år en polsk adelsfamilie. Under Anden Verdenskrig blev det overtaget af tyskerne, som ødelagde mange af de smukke værelser og indrettede hele den nederste del af slottet til bunker. Meningen var, at Hitler skulle bo her.

Parken omkring haven er helt ubeskrivelig smuk.

Den norske kirke

Den tredje dag bruges formiddagen til at besøge den kendte Wang Stavkirke. Den blev i 1800-tallet flyttet fra Wang i Norge og transporteret til det sydlige Polen. Det var den tyske kejser Friedrich Wilhelm, som tog initiativ til at skille kirken ad i Norge og bringe den til Karpacz for at få den genopbygget på bjergsiden.

For dem, der har lyst, er det muligt at tage svævebanen op til Sniezka. Her kommer man op i mere end 1600 meters højde og kan beundre den fantastiske udsigt over byen, bjergene og ind i Tjekkiet.

Torsdag efter morgenmaden pakker vi bussen og kører mod nord.

Sightseeing i Berlin

Ved middagstid når vi frem til Tysklands spændende hovedstad, Berlin. Her tager vi med det samme en rundtur i bussen til de mest kendte steder: Det jødiske monument, Brandenburger Tor, Unter den Linden, Kurfürstendamm med mere.

Efterfølgende indlogerer vi os på det imponerende Park Inn Hotel på Alexanderplatz.

Efter aftensmaden vil der være mulighed for en kort spadseretur til Hackesche Höfe.

Fredag efter et godt morgenmåltid begynder vi vores hjemtur. Med passende pauser er vi tilbage i Midtjylland ved aftentid.

Prisen for denne skønne rejse er for avisens abonnenter 5250 kroner i dobbeltværelse. Ikke-abonnenter kan deltage for 5450 kroner. Eneværelsestillæg på 900 kroner.

Prisen inkluderer:

Kørsel i moderne langtursbus

Erfaren rejseleder på hele turen

Ophold på gode hoteller

Morgenmad dagligt

Aftensmad alle dage undtagen hjemkomstdagen

Udflugtsprogram

Entré til slottet Kziaz

Entré til Wang kirke

Tilmelding til Læserklubben.

Wang Stavkirke er simpelt­hen flyttet til det sydlige Polen fra Norge.
Vi ser det smukke gamle slot Kziaz med den spændende historie.
Dresden er nænsomt og flot genopbygget siden Anden Verdenskrig, hvor mere end 75 procent af bygningerne blev lagt i ruiner. Foto: Jens Mahnk