Man sanser naturens kraft og jernalderens mytologi

Favrskov og Kulturregion Midtjyllands store satsning, vandreteater-forestillingen Spådommen om Høje Stene, har i dag premiere i Præsteskoven ved Vejerslev. Der venter publikum en sanselig oplevelse af jernalderens natursyn og mytologiske tankegods snarere end en klassisk teaterforestilling

Udgivet:25. maj 2019, 09.24

Læsetid:3 minutter

FAVRSKOV Det lugter af brændt træ og død. Den gamle, vise konge er død. Hans lig blev brændt på bålet i går.

Nu svæver vi i uvished mellem den nye og den gamle verden. Der er gået hul på det væv af poesi, som binder det hele sammen, og vi må genfinde altings indre kraft. Nogenlunde sådan indledes fortællingen i »Spådommen om Høje Stene«. Det er teatergruppen Wunderlands vandreforestilling, som i dag har premiere i Præsteskoven ved Vejerslev, hvor Moesgaard Museum har fundet sporene af en 1400 år gammel skibssætning. Måske ligger Jyllands første konge begravet i mulden mellem træerne her.

I forestillingen møder vi vores fælles forfader - en jernalder-kvinde, som beretter om en spådom, om fortid og fremtid, der mødes og efterkommere, der skal hjælpe med atter at binde alting sammen, og hun bliver vores guide på turen ind i det smukke naturområde og jernalder-universet.

Undervejs bliver vi inddraget i fortællingen og møder forskellige karakterer. Først en mystisk kvinde med lange kloagtige arme - måske en heks - som dukker op efter at vi har vovet os dybt ind i mosen.

Ved skibssætningen, hvor kongen netop er blevet brændt bliver vi draget ind i et større ritual, og i et drømmesyn bliver det også til et møde med den gamle konge selv.

Det er fortælling, som er svær at gengive. Nogen klassisk, lineær historie er det ikke.

Jeg sanser, snarere end forstår, mens jeg samme nmed de andre i min gruppe bevæger mig rundt i et landskab, som langt hen ad vejen kunne være det samme som for 1400 år siden.

Jeg mærker mosens mudder på støvlerne og mellem fingrene, balancerer på birkestammer, småløber gennem det våde græs. I en birkehytte er der tid til at indsnuse skovens ro, høre fuglene og åens klukken, mens en kvinde - måske er det vølven - ridser magiske tegn i min og de andres håndflade.

En sanselig oplevelse...

Vil du have fuld adgang til alle artikler på midtjyllandsavis.dk?

Første måned for 19 kr.

Herefter 99 kr. pr. måned

KOM I GANG NU
OG LÆS ARTIKLER OM 2 MIN.
MobilePay

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter til normalpris. Nem opsigelse. Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Ønsker du kun at læse denne artikel? Køb dagsadgang her

Er du interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Klik her

Allerede abonnent? Log ind