Hvordan skal det ende med byudvikling i Ry?

Udgivet:20. januar 2022, 12.16

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Kristian B. Lauritsen. Fjeldstedsvej 41 Ry

BYUDVIKLING Jeg har været passiv i forhold til de mange vrede indlæg om byudvikling i/ved Knudsøfredningen. Det vil jeg gerne rette op på.

Jeg var så heldig at være til stede på Ry Højskole, da den famøse »Aarhus-arkitekt« sagde, at ud fra hans erfaring og viden havde Ry et vigtigt valg at gøre: »Enten får I halvkedelig byudvikling mod øst - med endeløse parcelhuskvarterer helt til Bjedstrup og Skanderborg.

Eller også griber I muligheden for at arbejde på at gøre Knudsø til et naturparadis. Og dermed gøre Ry til en anderledes by baseret på eksisterende kvaliteter. Med vejen væk fra søen, med stisystem hele vejen rundt og med fortsat sikring af fredet natur.«

Det kunne jo være anledning til at arbejde med spørgsmål som: Hvordan ville biodiversiteten egentlig få det? Hvilke nye, bæredygtige bofællesskaber kunne placeres i tilknytning til landsbyfællesskaberne i Tulstrup og Tørring? Og hvordan kunne en helt ny Knudhule Strand blive rekreativ park?

Tilsyneladende er det mere blevet anledning til at arbejde med spørgsmålet: Hvordan kan vi få det, som vi altid har haft det? Og det er synd. For det kan vi nok ikke under nogen omstændigheder. Klimaforandringer og samfundsudviklingen i Europa i øvrigt skal nok give os andet at tænke på.

Til inspiration: I Vejle-forstaden Ny Rosborg i den smukke ådal foregår der lige nu byudvikling, hvor kommunen har godkendt massiv byudvikling i ådalen; men kun godkender købere, der lever op til byrådets visioner om fællesskaber og bæredygtighed.

Så i stedet for stenhuse på 180 m2 og betonfliser så langt øjet rækker kan man i stedet få bofællesskaber i træ med egen produktion af grønt. Eller hvad et givet bofællesskab med orden i CO2-regnskabet nu holder af.

Til gengæld er jeg med på, at forudsætningen for at Rys udvikling ender godt, er et visionært, modigt og offensivt byråd. Jeg tror på, at det nuværende kan udvikle sig til sådan et.