Unge går glip af gratis transport

Kun en brøkdel af de unge i Skanderborg Kommune udnytter deres Ungdomskort til fulde

20. oktober 2020, 10.38

RY I Skanderborg Kommune er et Ungdomskort ikke kun de unges billet til og fra skole. Kortet udløser også gratis transport i aftentimerne og i weekenden, hvis man tilmelder sig Flextur UNG. Men det er der ikke særlig mange, der gør. Lige nu er 11 unge i Ry tilmeldt ordningen Flextur UNG. Det er kun tre procent af de 353 unge fra Ry, som i august modtog et Ungdomskort til kollektiv trafik og dermed fik muligheden for gratis transport i fritiden. I Låsby er kun én enkelt person tilmeldt ordningen, som 36 unge fra området ellers har mulighed for at bruge, .

Manglende kendskab

I Skanderborg Kommune kan mobilitetsplanlægger Troels Tofte Hansen ikke forstå, at så få unge benytter sig af tilbuddet. Han mener, at det må handle om manglende kendskab.

- Vi har haft ordningen i snart seks år, men jeg møder stadig både unge og forældre, der ikke kender den. Det er ærgerligt. Især for de mennesker, der bor i områder, hvor der måske ikke kører så mange busser, og hvor den unges mobilitet derfor tit afhænger af forældrene, siger han.

Siden Skanderborg Kommune indførte gratis Flextur UNG i 2015, har der aldrig været over 100 tilmeldte brugere på et år. Til sammenligning modtager omkring 1.300 unge i Skanderborg Kommune hvert år det adgangsgivende Ungdomskort. Troels Tofte Hansen glæder sig dog over, at de forholdsvis få unge, der har opdaget Flextur UNG, lader til at være flittige brugere af ordningen.

- Hvis vi ser bort fra i år, bliver der i gennemsnit kørt omkring 1.700 ture om året, og en stor del af turene bliver kørt af de samme kunder. Det må jo betyde, at de synes, Flextur UNG er et godt produkt, og derfor har jeg også svært ved at forstå, hvorfor der ikke er flere, der bruger det, siger Troels Tofte Hansen.

Vi har haft ordningen i snart seks år, men jeg møder stadig både unge og forældre, der ikke kender den. Det er ærgerligt.

Troels Tofte Hansen, mobilitetsplanlægger, Skanderborg Kommune

bes