Midtjyske Meninger: Det godes mulighed

29. juni 2020, 12.55

Foto: Jens Anker Tvedebrink

Mange kender historien fra Det gamle Testamente om den lille hyrdedreng, David, der stik mod alle odds vælger at tage kampen op mod kæmpen Goliat. David er på besøg hos sine storebrødre, der er soldater i den jødiske hær, men der er ingen af hærens soldater, der skal nyde noget af at stille op mod den enorme filisterkæmpe, der er rustet til tænderne - og på alle andre tænkelige måder. For der skal et særligt mod til at tage sådan en kamp op.

Mange børn og andre i en sårbar og udsat situation har genkendt sig selv i denne historie, for der er mange overvældene mennesker og magter, som man kan føle sig magtesløse overfor. En lille dreng mod en kæmpe, mere ulige kan det ikke blive!

De fleste tænker i en sådan situation som soldaterne: Jeg skal ikke nyde noget. Det her er en alt for ulige kamp, der umuligt kan vindes. Og havde David været voksen og velforvarende, havde han nok tænkt det samme. Det er han heldigvis ikke. David er barnlig og naiv og tror på det godes mulighed og nægter at kæmpe med de samme selvbeskyttende rustninger og våben som Goliat. For han ved også, at målet ikke helliger midlerne.

Det er meget håbefuldt, når barnet i os bliver ved med at tro på det godes mulighed og tager kampen op mod mennesker og magter, når det gode er truet. Og jeg ved godt, at sagen om vores lokale sygehus og fyring af vores ledende overlæge ikke er en kamp mellem gode og onde mennesker, for så let kan man ikke dele mennesker op. Alligevel forekommer det mig, at der er en hel del David mod Goliat i denne kamp for at sikre patienter den bedste behandling, modet til at gå nye veje og ikke mindst, at fastholde et helt unikt og tillidsfuldt arbejdsmiljø, hvis lige ikke findes andre steder i regionen eller i landet.

Jeg har den største respekt for alle de små David´er, der på en synlig eller usynlig måde formår at blive ved med at holde det godes mulighed åben og kæmpe med gode midler for det.

For det er der virkelig brug for - ikke bare i forhold til sygehuset - men rigtig mange andre steder både i de små eller store sammenhænge. At holde det godes mulighed åben og kæmpe for det - ja det kunne måske ligefrem også være en god sommerbeskæftigelse.