Mindeord: Han var altid atleternes og de frivilliges repræsentant

Formand i Dansk Kano og Kajak Forbund, Ole Tikjøb, der flyttede til Silkeborg tidligere på året, er død i en alder af 74 år

31. juli 2020, 12.15

Ole Tikjøb fotograferet ved VM i sprint i 2014 sammen med medaljevinderne Henriette Engel Hansen (tv) og Emma Aastrand Jørgensen.

MINDEORD: Direktør i Dansk Kano og Kajak Forbund, Christian Jacobsen, har skrevet følgende mindeord over forbundets formand, Ole Tikjøb:

Ole Tikjøb var ikke selvskreven til at blive personificeringen af Dansk Kano og Kajak Forbund.

I ungdomsårene var det på badmintonbanen, han gjorde sig gældende.

Efter eget udsagn på et flot niveau.

Senere kom kajaksporten til.

Først som udøver og senere som træner, leder, stævnearrangør og formand.

Ledergerningen førte Ole vidt omkring i sporten, og gennem årene blev der samlet mange minder.

Et af de vigtigste minder må nok være fra tiden som træner og ven for Erik Hansen, den olympiske guldvinder i 1.000 meter enerkajak fra 1960 i Rom og kano- og kajaksportens hidtil eneste medlem af Sportens Hall of Fame.

Bestred mange poster

Organisatorisk startede ledergerningen i Jyllandskredsen, hvor Ole besad mange poster, herunder sport (elite) formand og kredsformand.

Ole var bosiddende i Holstebro i sine ungdomsår, og det var i Kajakklubben Pagaj, han slog sine folder, trænede Erik Hansen og etablerede Holstebro Regattaen.

Det var også i Holstebro, at kajakinstruktøren Ole hjalp den unge Lissi i gang med sporten. Hendes træning med pagaj blev dog ikke så langvarig. Til gengæld kunne Ole og Lissi fejre guldbryllup i foråret 2020 under coronaens skygge.

Lissis korte kajakkarriere førte siden også til datteren Lotte og sønnen Jacob og fem børnebørn.

Med Ole som far blev Lotte og Jacob født ind i sporten og til at være officials i Tour de Gudenaa-løbet, et maratonløb, som Ole sammen med en række gode folk i regi af Jyllandskredsen tog initiativ til og som i 1968 blev afviklet for første gang.

International karriere

Internationalt var Ole flere gange involveret i mesterskaber og stod blandt andet ved roret sammen med Jørn Cronberg i 1993 ved et legendarisk VM Sprint på Bagsværd Sø. De seneste år blev det til World Cup Maraton 2007, 2009, 2012, VM Maraton 2013 og World Cup Sprint 2015.

Frem til sin død var Ole engageret i forberedelsen af VM Sprint 2021, EM Maraton 2022 og VM Maraton 2023.

Erhvervsmæssigt var Ole en »træmand« og var frem til sin pension i 2013 afdelingsleder i Nykøbing Mors’ største byggemarked og tømmerhandel.

Timet pension

Pensionen blev naturligvis timet, så der var tid til at engagere sig fuldt ud i VM maraton 2013.

Kano og kajak kom til at føre Ole vidt omkring, fra Mexico, til Canada, Rusland, Kina, Brasilien og masser af stævner og kongresser i Europa. Som noget særligt stod OL, som Ole satte utroligt højt og som han fulgte live hvert fjerde år, første gang som træner for Erik Hansen. Beijing, London og Rio fulgte han i rollen som formand for Dansk Kano og Kajak Forbund.

Uanset hvilke valgte roller, Ole besad, var han altid atleternes repræsentant. Få ting kunne genere Ole så meget, som manglende hensyn til atleterne.

I de mange år som formand har Ole også været meget dygtig til at huske at anerkende de frivillige lederes indsats. Altid med overblik over, hvem der nu burde huskes til et diplom, et ærestegn eller en hædrende omtale på rette sted.

Et stort netværk

Det var i 2004, Ole blev valgt som formand for Dansk Kano og Kajak Forbund.

Det skulle være en overgang, mens en yngre kandidat blev fundet.

Overgangen blev, heldigvis for Dansk Kano og Kajak Forbund, lang.

I den periode blev det store netværk, som blev opbygget fra 60’erne og fremad, yderligere styrket, så forbundet i Ole havde en formand med stærke forbindelser til de danske kano- og kajakklubber, tætte bånd til DIF, Team Danmark, Sport Event Denmark, de øvrige specialforbunds formænd samt ECA og ICF.

Æret være Oles minde