Badeanstalten 100 år: Dem kan du møde på Badeanstalten

Artiklen her stammer fra Badeanstaltens jubilæumsavis, som blev udgivet sammen med Midtjyllands Avis lørdag den 28. november.

1. december 2020, 13.21

Mai-Britt Skov

63-årige Mai-Britt Skov står for det administrative på Badeanstalten. Hun er regnskabsansvarlig, og sørger for, at de ansatte får deres løn og kan holde ferie. Derudover giver hun en hjælpende hånd, hvor hun kan.

Det kan blandt andet være som afløser i receptionen, hvor hun tager imod betaling og kunder. Men Mai-Britt Skovs engagement stopper ikke her. Hun kommer også på Badeanstalten som privatperson.

- Jeg er her som regel to gange om ugen. Jeg synes simpelthen, det er så afslappende at være her, siger hun.

Og Badeanstalten og miljøet har på andre måder også sat sit præg på hende gennem de 19 år, hun været tilknyttet stedet. Hun har blandt andet netop færdiggjort uddannelsen som massør, så nu kan hun også give en hånd med på den måde.

- Gennem tiden har jeg fået en interesse for massage, og da muligheden for at lære det bød sig, slog jeg til. Jeg tænker, det er godt at have med sig, nu hvor der ikke er lang tid til, jeg går på pension. Planen er, at jeg så også skal hjælpe til på Badeanstalten med at give massage, når behovet er der, siger hun.

Mai-Britt Skov understreger, at hun allerede har givet sine kollegaer massage, og at alle kunne lide det.

Anita Kristiansen

43-årige Anita Kristiansen er ansat som massør på Badeanstalten, hvor hun blandt andet giver dybdegående massage. Derudover hjælper hun til i forbindelse med de andre former for behandlinger, som Badeanstalten tilbyder. Det være sig mudderbehandling, wellnesspakker eller urte- og saltbade.

Og ligesom Badeanstaltens andre ansatte giver hun også en hånd, hvor der er behov, og sørger for at kundekontakten og kundeplejen er i top. Desuden er hun tillidsrepræsentant for de ansatte.

- Badeanstalten er et dejlig sted. Den er lidt af en tidslomme, hvor der er ro og tid til at værne om de besøgende.

- Og så er det en skøn arbejdsplads. Vi er en lille gruppe gode kollegaer, som kommer godt ud af det sammen, og som alle ønsker at bevare og bidrage til det specielle miljø og stemning, der er her, siger Anita Kristiansen, der oprindelig er uddannet sosu-assistent og har været tilknyttet Badeanstalten siden 2017.

Hanne Andersen

56-årige Hanne Andersen har været ansat på Badeanstalten siden 2013.

Hun er uddannet fysiurgisk massør samt kranio-sakral terapeut og bruger begge uddannelser i sit arbejde på Badeanstalten.

Derudover hjælper hun til, hvis der for eksempel er kunder, der ønsker nogle af de mange andre former for behandlinger, som Badeanstalten tilbyder.

- Det er en fantastisk arbejdsplads, hvor folk hygger sig og altid er glade. Det er ikke et sted, hvor man møder sure hoveder, der bare står og venter på at kunne komme hjem igen, siger hun.

Hanne Andersen er også ivrig bruger af Badeanstalten som privatperson, og hun er ikke bange for at tage sine børn og barnebarn med.

- Jeg er begyndt at tage mit barnebarn på fire år med. Så siger hun, at hun skal med farmor i dampbad, men det har hun nu ikke fået lov til endnu.

- I stedet for sidder hun i et af de små badekar, vi har, og det er hun virkelig glad for. Desuden synes jeg, at det er vigtigt, at hun lærer, at man ikke skal være bange for at være nøgen.

- At vi alle er ens, og at man ikke skal skamme sig, siger hun.

Marianne Vellier

46-årig Marianne Vellier har været ansat på Badeanstalten siden 2017, hvor hun blandt andet giver massage. Desuden tilbyder hun også hotstone massage samt de mange andre behandlinger, som er en del af Badeanstaltens repertoire. Hun er oprindeligt uddannet marketingkoordinator, og derfor står hun også for Badeanstaltens Facebook-side og for kontakten til badets mange sponsorer.

- Badeanstalten er det bedste sted, jeg har været. Da jeg valgte at skifte spor i mit arbejdsliv, vidste jeg, at jeg ville have noget med mennesker at gøre, og her er Badeanstalten det perfekte sted. Alle har jo en historie, og tit er kunderne ikke bange for at dele den, når de kommer op på massagebriksen. Så man får et forhold til de besøgende og bliver en del af et fællesskab, siger hun.

Og som de andre ansatte gør Marianne Vellier også en dyd ud af at bibeholde stedets unikke stil og charme, hvad der blandt andet afspejler sig i juledekorationerne, som hun blandt andet står for.

- Vi fletter selv julehjerterne og sørger for at holde dekorationerne i den gamle stil. Det er vigtigt at have øje for detaljerne, så man kan mærke stedet i de ting, vi laver, siger hun.

Benny Andersen

67-årige Benny Andersen er Badeanstaltens teknisk servicemedarbejder, og han har været tilknyttet stedet siden 2010. Det er ham, der sørger for, at Badeanstalten hver mandag får den helt store rengøringstur. Det er selvfølgelig ved siden af den daglige rengøring. Men hver mandag sørger Benny Andersen for, at der bliver vasket gulve og støvsuget, og hvad der nu ellers er brug for. Det er også ham, der lukker håndværkerne ind, når der skal ordnes eller renoveres noget på Badeanstalten.

Og selvom Benny Andersen for det meste går rundt for sig selv, da badet er lukket om mandagen, så påpeger han, at hans kollegaer er gode til at invitere ham, når der sker noget. Desuden er Benny Andersen også den eneste af de ansatte, der faktisk har brugt stedet som badeanstalt.

- Da jeg flyttede til Silkeborg i 1979, boede jeg på Borgergade, og der var intet bad i lejligheden, så jeg brugte faktisk Badeanstalten dengang. Og stedet ligner jo sig selv, siger han.

Finn Mikkelsen

60-årige Finn Mikkelsen er nyeste tilføjelse til Badeanstaltens personale. Han har været tilknyttet badet siden 2019 og er blandt andet med til at tage imod kunderne og servere kaffe, når behovet er der. Han forbereder desuden wellness-pakker, salt- og urtebade og hjælper med den daglige rengøring.

Han har desuden lige færdiggjort uddannelsen som massør, så nu skal han også til at give en hånd med her.

- Det er et super sted at arbejde. Der kommer ingen sure mennesker, da alle er glade for at være her, siger Finn Mikkelsen, der også gør en dyd ud af at tage imod de besøgende med et smil, og ikke er bange for at vise førstegangsbesøgende rundt, så de kan føle sig til rette.

- Og hvis man ikke kan vaske sig selv på ryggen, så træder jeg gerne til og giver en hjælpende hånd, siger han.

Jan Wubs

56-årige Jan Wubs har været ansat på Badeanstalten siden 2013. Han står blandt andet for massagetilbuddene i herreafdelingen og har desuden en form for vedligeholdelsesrolle, da han er udlært skovtekniker og har arbejdet som tømrer i 12 år.

- Min håndværkerbaggrund gør, at det også er en af mine arbejdsopgaver at sørge for at holde Badeanstalten ved lige. Når mine evner ikke slår til, så er det mig, der har kontakten med håndværkerne, siger Jan Wubs, der oprindelig stammer fra Holland, men har boet i Danmark i en lang årrække.

Og lige som de andre ansatte på Badeanstalten, gør Jan Wubs også meget ud af kundebetjeningen, for det er vigtigt for ham, at folk synes, det er et hyggeligt sted at komme.

- Det er jo et helt fantastisk sted med en speciel kultur, som er værd at holde ved lige. Det, jeg især godt kan lide ved Badeanstalten, er, at alle er lige. Når man har smidt tøjet, så kan man jo ikke se på kroppen, om man er rig eller fattig. Man viser sig, som man er, og det er der ikke mange steder, man kan, siger han.

Mette Elvstrøm

Med ansættelse siden 2008 er massør Mette Elvstrøm den af de nuværende ansatte, der har været længst i Badeanstalten.

Hun betegner sin arbejdsplads som »en lille familie« og bemærker, at det næsten er som at være ansat på et arbejdende museum.

- Jeg har samlet en lang række anekdoter sammen, som jeg gerne fortæller videre. Indimellem kommer Silkeborg Guiderne forbi med en gruppe, der blandt andet skal høre om Silkeborgs fortid som kurby. Så overtager jeg gerne fortællingen.

- Jeg holder også af at videreformidle historien om Badeanstalten til besøgende skoleklasser. På en måde, er vi arbejdende kustoder, for der er jo altid noget at lave her i Badeanstalten. Det er der rigtig mange, der ikke er klar over.

- Faktisk er der mange silkeborgensere, der slet ikke kender Badeanstalten, og jeg tror stadig, at der er mange, der ikke tør gå herned. Simpelthen fordi de ikke helt ved, hvad det er for et sted. Derfor er det vigtigt fortsat at få fortalt historien om Badeanstalten, siger hun.