Kingo-familien: En driftig søskendeflok fra Silkeborg

Tre ud af fire søskende og efterkommere i Silkeborg-firmaet Kingo Karlsen driver forskellige virksomheder inden for kommunegrænsen

Udgivet:17. maj 2022, 15.00

Læsetid:5 minutter

- Vi henter helt klart inspiration hos hinanden, siger Thomas Kingo Karlsen (til højre) om familiebåndet mellem ham, Uffe Karlsen og Heidi Hede Hansen.

Jakob Munk Schmidt
Journalist| jams@midtjyllandsavis.dk
Jakob Stigsen Andersen
Fotograf| stigsen@midtjyllandsavis.dk

Kingo Karlsen A/S er en af Silkeborgs kendte virksomheder.

De karakteristiske, Kingo-grønne maskiner arbejder overalt i Danmark, og det er en slægt med driftige, lokale folk, som står bag.

Jens Kingo Carlsen stiftede firmaet i 1955, hvor der var fuld gang i udviklingen med nye boliger og veje i Danmark. 15 år senere i 1970 overtog sønnen Vermund Karlsen nedbrydningsfirmaet og videreførte aktiviteterne sammen med hustruen Ida Karlsen.

Parret fra Lysbro har fire børn, hvoraf de tre er involveret i private virksomheder i Silkeborg Kommune.

Højskole-leder

Det fjerde medlem af søskendeflokken, Anika Karlsen Thor, ligger skam heller ikke på den lade side.

Læs også
Nu begynder byggeri af ringvejsbro Nu begynder byggeri af ringvejsbro
Læs også:
Nu begynder byggeri af ringvejsbro

Hun er kogebogsforfatter samt leder af Struer Højskole, og derudover har Anika Karlsen Thors mand, Carsten Thor, egen virksomhed - Thors Design ApS i Vildbjerg.

Der er rigeligt med forskellige virksomheder at holde styr på i denne artikel.

Mest lokalkendt er nedbrydnings- og genanvendelsesfirmaet i Silkeborg, hvor det ældste medlem i søskendeflokken, Thomas Kingo Karlsen, står som ejer.

Han blev født i 1971, og året efter kom søsteren Heidi til verden.

Far og svigerfar

Sammen med sin mand Torben Hansen ejer og driver hun firmaet Gefion Profiler A/S på Sabroesvej i Silkeborg.

- Næste år er det 30 år siden, at mine svigerforældre, Sonja og Jens Hansen, startede med en lille kollektion af gulvlister. Torben kom hurtigt med i firmaet, hvor det første var et ganske lille værksted i Sejs-Svejbæk, fortæller Heidi Hede Hansen.

Læs også
<span>Usædvanligt jubilæum hos Kingo Karlsen:</span> Ida har taget telefonen i 50 år <span>Usædvanligt jubilæum hos Kingo Karlsen:</span> Ida har taget telefonen i 50 år
Læs også:
Usædvanligt jubilæum hos Kingo Karlsen: Ida har taget telefonen i 50 år

- Senere flyttede Gefion Profiler til Herningvej i Lysbro - i nogle lokaler, som min svigerfar lejede af min far. Det var lige overfor, hvor Kingo-grunden lå dengang. I 2000 kom jeg med i firmaet efter mine svigerforældres ønske, fortæller Heidi Hede Hansen om den lokale leverandør af gulvlister og andet udstyr og værktøj, som bruges ved gulvmontering.

Siden 2009 har Gefion Profiler haft adresse i den nuværende ejendom på Sabroesvej.

- Vi er ti ansatte på fuld tid i dag, og min svigerfar, der bliver 85 år i år, kommer her stadigvæk. Han kan godt lide at have noget at stå op til, så han nyder at være her om formiddagen, fortæller Heidi Hede Hansen.

Læs også
<span>Guldbryllup:</span> Lykken er et godt ægteskab og en god familie <span>Guldbryllup:</span> Lykken er et godt ægteskab og en god familie
Læs også:
Guldbryllup: Lykken er et godt ægteskab og en god familie

36-årige Uffe Karlsen er søskendeflokkens efternøler. Han kom til verden 10 år efter Anika, der er næstyngst. Uffe Karlsen har til gengæld flest børn selv. Fire af slagsen i familien i Engesvang.

Vi mødte de tre Kingo-søskende hos Gefion Profiler. Virksomheden i Silkeborg ejes og drives af Heidi Hede Hansen og hendes mand Torben Hansen.

Thorning er byen, hvor Uffe Karlsen ejer og leder firmaet Bango A/S - en outlet-forretning med materialer til byggeriet. Døre, vinduer og meget andet.

- Bango udsprang af Kingo Karlsen som en forretning med salg af genbrugsmaterialer. Jeg læste stadig cand.merc. i økonomi, da firmaet startede. I 2012 kom jeg med i det. I dag er jeg direktør, og vi har udviklet forretningen fra at handle med genanvendte døre og vinduer til at handle med nye varer. Varerne sælges primært online i dag, og det er især gør-det-selv-folket, vi sælger til, fortæller Uffe Karlsen om Thorning-firmaet med cirka 7000 forskellige varer fordelt på det 11.000 kvadratmeter store lager.

Det er ikke alene Bango, hvor tingene hænger sammen med nedbrydningsfirmaet.

Svogeren Carsten Thors firma, Thors Design, beskæftiger sig med bæredygtig møbelfremstilling af bolværks-træ - materialer, som Kingo Karlsen står for fremskaffelsen af i forbindelse med opgaver på danske havneområder.

Familiebåndene hos Kingo er stærke.

- Vi henter helt klart inspiration hos hinanden. For eksempel snakker jeg meget med min svoger Torben. Sådan har det været i mange år. Vi inspirerer hinanden og interesserer os meget for de samme ting. Det betyder meget, fastslår Thomas Kingo Karlsen.

Heidi Hede Hansen synes, det er sejt at være del af en familie med selvstændigt erhvervsdrivende og et stærkt sammenhold.

- Jeg synes, at vi har en fantastisk familie. Vi render ikke hinanden på dørene, men vi har et stærkt forhold, hvor vi er der for hinanden, hvis nogen kalder, siger Heidi Hede Hansen.

- Det samme med vores forældre - de hjælper Kingo, de hjælper mig, de hjælper Anika, og de hjælper Uffe. Det er ikke sådan, at vores forældre ringer til os hele tiden, men de er meget engagerede i os, fortæller Heidi Hede Hansen.

- Vi er alle meget konkurrencemindede mennesker med god dynamik. Det er nok en af grundene til, at det fungerer for os. Samtidig er vi også meget forskellige, men vi hjælper hinanden, hvis der opstår et problem, tilføjer Uffe Karlsen.

Ingen tvivl om Thomas

Det lå i kortene som en naturlig ting hos familiemedlemmerne, at Thomas Kingo Karlsen blev ham, der gik ind i familiefirmaet i tredje generation

- Det har der aldrig været nogen tvivl om, fastslår Heidi Hede Hansen om den kendsgerning, at det blev søskendeflokkens ældste medlem, der skulle overtage Kingo Karlsen-firmaet. Jeg har aldrig drømt om andet. Det har været min livsbane, og jeg har altid vidst, at jeg gerne ville det. Jeg blev ikke presset til noget, men jeg vidste, at jeg brændte for sagen og virksomheden, siger Thomas Kingo Karlsen.

I den familiære kreds kalder de ham »Kingo« - her er ikke noget med Thomas.

- Han begyndte først at kalde sig Thomas, da han læste til ingeniør i Aalborg. Han mødte Trine (Thomas Kingo Karlsens hustru, red.), og så ville han vist gerne kaldes et mere almindeligt navn, smiler søsteren.

- Men som barn ville han kun kaldes Kingo. Historien går på, at læreren råbte Thomas op på første skoledag. Men der kom ingen reaktion, og læreren måtte kigge hen på vores mor, fortæller Heidi Hansen.

Thomas Kingo Karlsen nåede ikke at færdiggøre sit ingeniørstudie i Aalborg.

- Min far kom ud for en ulykke, og det betød, at jeg blev kaldt tilbage til Silkeborg, hvor jeg som 25-årig kom ind som direktør. Tre år i træk søgte jeg orlov fra studierne, men i stedet for at vende tilbage på ingeniøruddannelsen, valgte jeg i 1999 at overtage virksomheden. Det blev en anden indgang i forhold til, hvad vi havde planlagt. Men det var den vej jeg ville og drømte om, fortæller Thomas Kingo Karlsen.

Faktisk var det ikke forældrene Ida og Vermund Karlsen, som bad sønnen træde til før tid.

- Vi havde en professionel bestyrelse, og det var den, der ansatte mig som direktør og efterfølgende orienterede vores forældre om, at det var sket, fortæller Thomas Kingo Karlsen.

Indlæser debat