Kulturiværksætter fylder 70: Sigis store interesse for musik kom til at sætte sit præg på Silkeborg

Jan Sigismund var med til at etablere Stalden i Silkeborg, og gennem 25 år var han aktiv i Hede Rytmer. I dag er han formand for Kulturstafetten i Them Medborgerhus

Udgivet:28. oktober 2022, 12.00

Læsetid:2 minutter

Ud over musikken har Jan Sigismund gennem årene været stærkt engageret i humanitært arbejde som udsending til verdens brændpunkter.

FØDSELSDAG: »Musiker, humanist, altmuligmand, fordomsfri loyal ven og et helt igennem godt menneske«.

Sådan lyder beskrivelsen fra familie og venner af Jan Sigismund, Them, der fylder 70 år lørdag den 29. oktober.

Jan Sigismund, der er bedst kendt under navnet Sigi, flyttede til Silkeborg midt i 1970’erne, hvor han straks blev en aktiv del af det musikalske miljø. Han engagerede sig i det lokale spillested »Stalden« i Estrupsgade, og dette engagement udviklede sig senere til etableringen af Hede Rytmer, hvor Sigi var en af foregangsmændene i 25 år.

God musik til lokalsamfundet

Gennem tiden har Sigi fulgt sin passion for at skaffe god musik til lokalsamfundet.

Han er nu formand for Kulturstafetten i Them Medborgerhus, som byder på musik af høj klasse og kvalitet i et lille samfund.

Sigi har altid sin guitar med sig og har spillet i et utal af sammenhænge. Hans feeling og dedikation har gjort ham til et yndet orkestermedlem. I dag spiller Sigi i det lokale orkester »Drive« og Aalborg-orkesteret »Poul Åge og Parnasset«.

Til verdens brændpunkter

Det arbejde, der kom til at præge hele Sigis professionelle liv, startede med en ansættelse i Dansk Flygtningehjælp i Danmark under borgerkrigen i det daværende Jugoslavien.

Herefter fulgte internationale udsendelser i mange af verdens brændpunkter for Dansk Flygtningehjælp, UNCHR og UNICEF: Serbien, Montenegro, Dafur, Sierra Leone, Guinea, Pakistan for bare at nævne nogle få.

Specielt arbejdet med børnesoldater i Sierra Leone - ligesom modtagelsen af titusinde daglige flygtninge fra Kosovo til Makedonien gjorde et voldsomt indtryk, fortæller han.

Kolleger fra alverdens lande har rost Sigi for, hvordan han altid har sat sig ind i de lokale forhold såvel historisk, politisk og kulturelt, hvilket har gjort ham til en ener indenfor flygtningearbejdet rundt om i verden.

Efter hans datter Anne blev født for 32 år siden, mener Sigi selv, at han blev voksen.

- Men er det nu rigtigt? Sådan spørger familie og venner, der også giver Sigi disse ord med på vejen:

- Vi hylder en fødselar som har en engels tålmodighed, venlighed, et utroligt positivt og humoristisk livssyn - og et kæmpestort hjerte. En mand som besidder en fantastisk fortælleglæde, og som man aldrig bliver træt af at lytte til. MTL

- Selv i skoven flokkes de kvindelige fans om Sigi. Sådan lyder hustruen Gitte Bachs beskrivelse af billedet her, som hun har indsendt til avisen.

Indlæser debat