Silkeborg - en by med store forhindringer

Udgivet:19. maj 2021, 12.35

Læsetid:2 minutter

Af Flemming Hallstrøm. Smedebakken 105 Silkeborg

TILGÆNGELIGHED Jeg har lige måttet parkere min 24 år gamle benzinsluger af en bil og er blevet miljøbevidst og har købt en batteridrevet elscooter. Køretøjet er anskaffet efter en rygskade, der har lammet mine ben, så jeg ikke kan gå længere strækninger. Køretøjet anvender jeg for at komme ud i samfundet, købe ind, spise på restaurant, drikke en øl og se på mennesker.

Det var en blandet fornøjelse med store forhindringer undervejs.

Man føler sig fortabt og hjælpeløs og uden stemme i byens udvikling, der fokuserer på andre ting end de handicappedes trivsel
Flemming Hallstrøm

Hvad laver dog alle de mennesker i biler midt på dagen, hvor folk forventes at gå på arbejde. Sandheden er nok, at familierne har råd til to biler. Af miljøhensyn burde det forbydes, at familierne ejede mere en bil, så der også var plads til os andre handicappede.

Smalle fortove med stor afstand ned til kørebanen gør et enkelt fejltrin livsfarligt på elscooter, hvis hjulet kommer ud over fortovskanten, og man bliver jordet af en potent bil, som der er alt for mange af i bymidten.

Opkørsler fra kørebanen op på fortove og cykelstier er mange steder farlige, fordi de er for stejle, og man risikerer at vælte, når man må dreje skarpt.

Specielt opkørslen ved Hjejlekiosken, som jeg må passere dagligt, er livsfarlig, og jeg har været tæt på at vælte og havne i havnebassinet.

Når man endelig med stor forsigtighed når Torvet og måske skal handle i Føtex, opstår de næste forhindringer.

Overalt i butikken er der opstillet montrer med tilbudsvarer, der forhindrer en i at køre forbi, man kan ramme, vælte - eller de tvinger en til at køre en omvej. Føtex-butikkerne er uegnede for handicappede kørestolsbrugere.

Føtex-butikken på Nørrevænget er endnu værre med deres tilbudsrod og forhindringer for handicappede. Hvis man kommer helskindet gennem butikken og har lagt sine varer op på båndet til kassen, kan man med sin elscooter ikke passere og sidder fast i den alt for snævre udgang.

Med lidt hjælp lykkes det at komme fri og bakke, køre en omvej og komme tilbage til kassen og betale. I mellemtiden står der en række utålmodige kunder og venter på den handicappede.

Kunne man da ikke få plads til en enkelt bred passage, som en elscooter kan passere?

Fremover har jeg valgt at handle i Lidl, hvor man kan passere overalt også kassebåndet med sin elscooter. Og varerne er spændende, friske og billige.

Man føler sig fortabt og hjælpeløs og uden stemme i byens udvikling, der fokuserer på andre ting end de handicappedes trivsel.

Jeg kører gerne forrest på min nye elektriske scooter, viser vejen, og påpeger de simple og billige løsninger, der skal til for at forbedre forholdene for de handicappede.