Jeg råber ikke hurra over normeringsopgørelsen

Udgivet:26. september 2022, 11.34

Læsetid:2 minutter

Byrådssalen i Silkeborg. Foto af så mange som muligt af byrådsmedlemmerne Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Signe Haahr Lindegaard Medlem af byrådet i Silkeborg (EL)

NORMERINGER Onsdag i sidste uge offentliggjorde Danmarks Statistik sin årlige opgørelse over normeringerne i de danske daginstitutioner, og ser man på tallene for Silkeborg Kommune, kunne man fristes til at råbe et højt hurra og erklære, at vi er i mål. DST konkluderer nemlig, at vi i vores vuggestuer har 3,1 børn pr. voksen, mens vi i børnehaverne har 5,7 børn pr. voksen.

Så hvorfor popper jeg ikke champagnen og fejrer det, når jeg i nu tre et halvt år har kæmpet for netop minimumsnormeringer i form af 1:3 og 1:6?

Det er der to væsentlige grunde til.

Altså knap 15 mio. kr., som vores institutioner har måttet undvære - på trods af at de havde fået lovning på dem. Og det gør ondt!

For det første er tallene fra DST opgjort for sidste år, altså 2021, og man skal have haft skyklapper på for at kunne overse, at vi i år har sparet voldsomt på daginstitutionerne. Her et kort recap:

Før sommerferien besluttede et flertal i byrådet at tilbageholde de fem mio. kr., som ellers skulle sendes ud til daginstitutionerne til et tiltrængt normeringsløft. Efter sommerferien fik daginstitutionerne så en regning på besparelser for fire mio. kr., som skulle findes i indeværende år. Og derudover er de demografimidler, som skal understøtte det stigende børnetal, heller ikke udmøntet.

Altså knap 15 mio. kr., som vores institutioner har måttet undvære - på trods af at de havde fået lovning på dem. Og det gør ondt!

For det andet stemmer tallene fra Danmarks Statistik på ingen måde overens med virkeligheden ude på gulvet på gul stue.

Læs også
Pædagogisk personaleflugt fra daginstitutioner i Silkeborg Kommune Pædagogisk personaleflugt fra daginstitutioner i Silkeborg Kommune
Læs også:
Pædagogisk personaleflugt fra daginstitutioner i Silkeborg Kommune

De 3,1 og 5,7 er nemlig papir-normeringer og siger ikke noget om, hvor mange voksne, der reelt er sammen med børnene.

Normeringsopgørelsen fra Danmarks Statistik skjuler sig nemlig bag et gennemsnit for hele kommunen, hvor ledere, administrativt/praktisk personale, ferie, sygemeldte medarbejdere, personale på kursus med videre er inkluderet.

En pædagog, som sidder derhjemme på barsel, bliver altså talt med, samtidig med, at den, der er hyret ind som barselsvikar, også tæller. Derudover er pædagoger ansat af en statslig pulje til sociale normeringer talt med i opgørelsen, selvom de bør ligge udover. Det giver ingen mening! I Enhedslisten har vi derfor to krav til næste års budget:

- At vi får suppleret DST’s normeringsopgørelse med en opgørelse over de reelle normeringer i vores institutioner. De reelle normeringer skal opgøres som den tid, pædagogisk personale faktisk er sammen med børnene ude på den enkelte institution.

- At vi holder snitterne fra de penge, vi som kommune får fra staten til minimumsnormeringer, så de ikke bliver brugt til at lukke et hul, men bliver sendt ud til daginstitutionerne til netop normeringer.

Kun på den måde kan vi sikre, at alle vores børn får både nærvær, omsorg og udviklende voksenkontakt.

Læs også
<span>Debatduellen:</span> Børn og besparelser <span>Debatduellen:</span> Børn og besparelser
Læs også:
Debatduellen: Børn og besparelser

Indlæser debat