En bombe under små og mellemstore landbrug

Udgivet:12. april 2023, 10.15

Læsetid:2 minutter

Af Marie Raes. Kostvejleder og debattør Hedevang 4, Bryrup

1 måned siden

GRUNDSKYLD Nye regler for ejendomsvurdering og grundskyldspromille kan blive en bombe under små og mellemstore landbrugs eksistens.

Efter den nye ejendomsvurderingslov skal små landejendomme betale det 8-10 dobbelte om året i ejendomsskat i forhold til nu, hvis det vurderes, at der ikke foregår landbrugsproduktion i nævneværdigt omfang. For langt de fleste af småbrugene er det en dødsdom. Størsteparten af dem bliver nødt til at sælge jorden fra eller sælge helt, og langt hovedparten af den jord vil blive opkøbt af konventionelt drevne storbrug. Det er en katastrofe for natur, biodiversitet, miljø, alternative produktionsformer, udvikling af lokale fødevarer og en bæredygtig udvikling på landet.

Hvorfor vedkommer det dig og mig?

Det gør det, fordi netop disse små landbrug og gårde leverer fødevarer og oplevelser med kvalitet og hjerte. Det er disse små landbrug, der leverer friske råvarer to gange om ugen til markedet på byens torv. Det er herfra, du henter din landand til juleaften, dine æg fra stalddøren, din lammekølle til påske, dine kartofler og grøntsager fra vejboden, og din kvarte biodynamiske kalv eller halve øko-gris til fryseren. Det er ved de små gårde, du ser øko-køerne danse om foråret, og her du deltager til »åbne stalddøre« med børnehaven eller sender dine børn til ridning en gang om ugen.

De små landbrug er fristeder for natur og mennesker og opfylder mange funktioner, der ikke lige kan måles på »produktion«. Det er disse, der helt frivilligt og gerne planter træer, skove og læhegn eller sår en blomstereng. De etablerer vedvarende græsarealer til får, geder og kødkvæg. De starter små nicheproduktioner op for at se, om de kan bære. De udvikler helt nye produkter, lokale fødevarer og andet, der passer ind i tiden. De ombygger laden til bondegårdsferie, så bymennesker kan snuse til naturen. De eksperimenterer med permakultur og andre regenerative systemer. På disse små landsteder værnes der om natur, biodiversitet og miljø, bare fordi det giver mening. At udslette så mange små landbrug er det stik modsatte af grøn omstilling og i direkte modstrid til EU-flagskibsstrategien Farm to Fork.

Hvad skulle formålet være – udover at få penge i statskassen? Folkene bag denne magtudøvelse har ikke tænkt konsekvenserne igennem, for hvorfra vil de selv bestille landanden til jul, hente frisklagte æg, skaffe lam til påske osv.? Den lokale discountkæde?

Det stærke fundament for dansk landbokultur er ved at blive en saga blot. Medmindre du siger stop.

Indlæser debat