Leder: Venstres kaotiske valg

27. august 2020, 12.46

Foto: Martin Ballund

Kaos er et dækkende ord for Venstres valg af folketingskandidat i Silkeborg Nordkreds. Optakten var præget af personangreb, og da medlemmerne så endelig skulle stemme, gik der koks i stemmeoptællingen, så der måtte omvalg til, før Gitte Willumsen kunne erklæres som vinder.

Dermed får hun nu lov til at fortsætte på posten frem mod næste valg.

Medlemmerne delte sig med de unges opbakning til Morten Høgh, mens de ældre har holdt sig til Gitte Willumsen. For de ældre medlemmer har det uden tvivl spillet en rolle, at Morten Høgh ikke ligefrem kan vifte med et slidt medlemskort til partiet. Han har kun været medlem i to år, efter at han skiftede fra Liberal Alliance. Samtidig stod valget også mellem det mere traditionelle højskole/land Venstre og handelshøjskole/by Venstre. Den duel trak Gitte Willumsen sig sejrrigt ud af, men det er givetvis nødvendigt at få drukket noget forsoningskaffe. Gitte Willumsen skal nu arbejde sammen med en kredsformand, som hun har et mere end køligt forhold til.

Det gik mere fredeligt for sig, da sydkredsen dagen før valgte kandidat. Det blev byrådsmedlem Flemming Heiberg, som har gjort lynkarriere i Venstre. Valgt ved seneste byrådsvalg og straks tildelt tunge poster som gruppeformand og medlem af økonomiudvalget.

Det er således nu to byrådsmedlemmer, som skal konkurrere om Venstre-stemmerne i Silkeborg. Og skal man sige noget som helst positivt om Venstres ukloge taktik med at opstille to ligeværdige kandidater i Silkeborg, så er det, at det er forskellige profiler, Venstre stiller med. Både når det gælder baglandet og de emner, hvor de hidtil har markeret sig.

Men fakta er, at det bliver meget svært at få valgt et medlem fra Silkeborg. Venstre i Vestjyllands Storkreds mønstrer en række profiler, som i den grad trækker stemmer. For eksempel fik Inger Støjberg senest flere personlige stemmer i Silkeborg, end Gitte Willumsen formåede at samle.

I andre jyske kredse har man været bedre til at stå sammen. Det gælder i Holstebro og det har også tidligere været gældende i Ringkøbing, hvor man fik valgt kandidater, som kun var kendt i lokalområdet.

Så i Silkeborg skal man enten have en kandidat, der kan samle stemmerne lokalt. Eller være så kendt, at der også kan hentes stemmer i resten af kredsen. Hverken Heiberg eller Willumsen henter stemmer af betydning uden for kommunen. Og lokalt deler de stemmerne mellem sig.

Men tillykke med valget til de to - og tillykke til Venstre i resten af storkredsen.

I har de seneste dage fået en noget nemmere opgave med at få valgt jeres kandidater.