Børneteater til Silkeborgs daginstitutioner

15. januar 2020, 13.02

UDVIKLENDE Jeg har et varmt ønske om, at alle børn i Silkeborgs kommunes daginstitutioner får mulighed for at se teater.

Fra mit mangeårige arbejde som socialrådgiver med fokus på familier med mange problemer, ved jeg hvor vanskeligt det er for disse familier at få overskud til at bruge de kulturtilbud, som findes i deres nærmiljø. Nogle familier har ikke det mentale, økonomiske eller tidsmæssige overskud, som kræves for at komme af sted til børneteater, når familien endelig har fri. Nogle forældre kan slet ikke se værdien af, at børnene ser teater: »De er så små. Vores børn vil lige så gerne lege herhjemme.«

Derfor får alle børn ikke de samme muligheder for at opleve scenekunst i deres start på livet.

Men det er vigtigt at opleve teater. Teater er med til at udvikle børnenes evne til at håndtere børnelivets udfordringer. Det sker ved det direkte møde med levende skuespillere, som spejler de problemstillinger, som børnene møder i hverdagen. Børnene kan genkende sig selv og deres hverdag eller fantasier, og teatret kan hjælpe dem med løsninger. Og så er det altid sjovt.

Når kun nogle forældre sørger for, at deres børn ser teater på Silkeborgs biblioteker eller køber billetter til de forestillinger, som Børneklubben i Silkeborg teaterkreds arrangerer i Jysk Musikteater, så bør kommunen hjælpe til, at alle børn alligevel ser teater.

Det er ganske enkelt: Teatret skal ud til daginstitutionerne. Heldigvis er dette muligt. Børneteatrene er vant til at spille ude i daginstitutionerne. Mange kommuner har en ordning, hvorefter deres daginstitutioner regelmæssigt får besøg af børneteater.

Tilmed er dansk børneteater verdenskendt, og mange teatre spiller også i udlandet.