Habilitetssag: Fra hestens egen mund

13. december 2019, 12.45

Foto: Jakob Stigsen Andersen

HABILITET Over de sidste 3-4 uger er der nærmest gået en folkesport i at have en holdning til min habilitet i forhold til lokalplanssager, der involverer Birch Ejendomme. Der er skrevet og sagt usigelig meget af varierende saglighed. Lad mig derfor for første gang selv redegøre for de tre aspekter, der er berørt i debatten.

1. Samhandel. Jeg ejer 25% af DS Energy, der laver overvågning af fugt og ventilation til forskellige udlejere - bl.a. Birch & Co. En borger har ment, at det er grund til inhabilitet, og det har han skrevet til vores kommunaldirektør i oktober. Det er en retssikret forespørgsel. Jeg har været totalt åben om forretningen, siden den startede - også på de sociale medier - og mener ikke, at der er inhabilitet, da lokalplansbestemmelser og tekniske installationer intet har med hinanden at gøre. Men jeg trak mig med det samme, da det blev påpeget og indgav selv sagen for Ankestyrelsen, længe før Karen Klarbæk og Peter Sig fik markedsført det som en sag.

2. Venskab. Jeg har boet i Ans i 32 år af mit liv. Jeg er en udadvendt person med mange gode kammerater i mit lokale netværk, hvor vi mødes på kryds og tværs, når tiden tillader det. René Birch er en af disse gode kammerater. Det har været sådan alle mine 6 år i byrådet. Det har alle vidst, og da jeg var formand for Plan-udvalget i sidste periode, var det også helt tydeligt. Det har aldrig været problematiseret af mine kolleger. Hvorfor? Fordi ingen har vel betvivlet min dømmekraft, og fordi relationen ikke har den karakter, som påkalder inhabilitet. Det er også den umiddelbare vurdering af jurateamet i kommunen. Nu har Karen Klarbæk anråbt det som et problem i en sag, jeg intet har med at gøre. Det er hendes ret, og jeg får sikkert en god snak med Ankestyrelsen om det, når de ringer. Men det har altså ikke været et problem for byrådet i samfulde 6 år.

3. Beskyldninger om store gaver. Karen Klarbæk har i sin forespørgsel til Ankenævnet anklaget mig for at have modtaget ferier, sportsrejser, jagtture og adgang til gratis bil af netop René Birch. I avisen torsdag indrømmer hun, at det er noget, hun »har hørt«. Det er hendes ret at spørge Ankestyrelsen om min habilitet, men det er naturligvis et problem, når hun kommer med så alvorlige anklager, der antyder korruption. Det har intet på sig overhovedet, men nu har både hun og de, som har hjulpet hendes budskab ud, båret brænde til den løgn, som er spredt. Man kunne jo spørge sig selv: Kan en lokalpolitiker og en ejendomsudvikler overhovedet tage på private ferier, sportsrejser og jagtture sammen, uden det bliver opdaget? Naturligvis ikke. Ingen har set noget. Kun hørt noget. Måske er det fordi, det aldrig er sket.

Jeg er undervejs blevet noget forundret over de konspiratoriske vinkler, som visse velbegavede mennesker har anlagt. Også at nogle ville supportere så grove beskyldninger. Men tak til de mange, der personligt og offentligt har fortalt, at denne historie er blæst ud af proportion, og at nogle måske burde tænke sig mere om.