Meget mere vinterlys

12. november 2019, 12.51

Foto: Jakob Stigsen Andersen

BELYSNING Hvor er det dejligt, at plastic-julegranet i Silkeborgs handelsgader i december er erstattet af hyggeligt vinterlys fra november til februar. Selvfølgelig bruger lyskæderne strøm, men dog minimalt i forhold til tidligere. Derfor er det en luksus, vi blot bør glædes over i de mørke måneder.

Dog virker det lidt sølle, at der er så langt mellem lyskæderne, og det dermed ikke rigtig giver en wauw-effekt. Der er plads til mindst to kæder mere mellem hver af de nuværende - og måske en dag suppleret af et helt lys-tag lignende det man har i Aarhus. Jeg er fuldt ud klar over, at det handler om økonomi - både til indkøb, men også til ophængning og nedtagning af kæderne.

Handel Silkeborg er desværre udfordret af en del »gratister«, og det kan på den lange bane sikkert kun løses ved, at kommunen indgår i en ordning med at opkræve facadeafgift for alle som har butik, klinik eller kontor i handelsgaderne - på samme måde, som der opkræves serveringsafgift.

Jeg kan godt forstå, at der kan være små enkeltmandsbutikker, som er udfordret af kontingentet til Handel Silkeborg, men jeg er uforstående over for, at flere af byens store kædebutikker og store, gamle respekterede butikker kan se sig selv i øjnene, når de hver dag låser butikken op i lysskæret fra den belysning, naboerne har betalt for dem. Der ligger en liste over medlemmerne på Handel Silkeborgs hjemmeside, og dermed er det indirekte også synligt, hvem der ikke er medlem.

Jeg vil gerne bidrage til endnu flottere vinterlys i Silkeborg, og hvis nogen kan organisere en lovlig indsamling, lægger jeg gerne de første tusinde kroner. Er der et par hundrede mere, der også vil det, er vi langt. Og hvis de butikker, der i dag snylter på Handel Silkeborgs aktiviteter, så samtidig overvejer at få kontingentet på deres 2020-budget, vil det blive en ren win-win.

Silkeborg kommune har allerede været medsponsor af de nye lyskæder, men måske kunne kommunen - når man tænker på de meget forsømte handelsgader - også yde blot lidt mere til vinterlyset som en slags kompensation indtil gaderne er renoverede. Og selvfølgelig også gerne stå for ophængning og nedtagningen.