Drop de grove besparelser på børneområdet

Udgivet:28. juni 2022, 11.27

Læsetid:2 minutter

Af Britt Skov Madsen. Lysmosevænget 44B Silkeborg. Mor og psykolog

BESPARELSER Alle børn fortjener ordentlige forhold i deres hverdag. De tidlige år er psykologisk set altafgørende for resten af barnets liv.

Grønthøster-besparelserne og besparelser på over 30 millioner kroner, der er på vej lige nu i Silkeborg kommune, bør derfor sløjfes!

I en tid, hvor der er lavet lov om minimumsnormeringer, der snart skal være indfaset, er det hamrende uambitiøst at skære på børneområdet - og snart også ulovligt.

Hvad blev der for øvrigt af rettidig omhu med hensyn til kassebeholdning?

Hvis der ikke er nok trygge og kontinuerlige voksne, nok øjenkontakt, stimulerende samspil, støtte til regulering og omgivelser, der giver rum for udvikling og læring, så kan det blive meget alvorligt for børnene. Både nu og på sigt

Det kan ikke betale sig at spare yderligere på børneområdet. Hverken menneskeligt eller økonomisk. Silkeborg Kommune har i flere år ligget på en negativ topplacering på landsplan, hvad angår midler til skoleområdet. Dette viser sig naturligvis også i mistrivsel hos børnene og i forholdene for de dygtige medarbejdere ude i virkeligheden. Det er ikke godt nok.

Som tidligere psykolog i PPR i Silkeborg kan jeg desværre sige, at listerne for børn, der på grund af mistrivsel ønskedes udredt i PPR (nu PPL), eller henvist til børne- og ungdomspsykiatrien, eller til »specialskole« også kaldet inklusionscenter var alt, alt for lang.

Der er desværre ikke noget, der tyder på, at mistrivslen er dalet siden.

Det, politikerne prioriterer i et regneark ved at fjerne over 30 millioner har dybt alvorlige konsekvenser for børnene. Selv seks måneder i et børneliv er lang tid, og kimen til mistrivsel kan hurtigt udvikle sig, hvis barnet er utrygt, ikke i god udvikling og ikke kan mødes med de rette betingelser for en tryg hverdag i trivsel.

Mange små børn tilbringer »voksne« arbejdsuger i institution, og skoledagen for børn er lang i dag.

Læs også
Usynlige besparelser får store konsekvenser Usynlige besparelser får store konsekvenser
Læs også:
Usynlige besparelser får store konsekvenser

Hvis der ikke er nok trygge og kontinuerlige voksne, nok øjenkontakt, stimulerende samspil, støtte til regulering og omgivelser, der giver rum for udvikling og læring, så kan det blive meget alvorligt for børnene. Både nu og på sigt.

Angst, ADHD, autismespektrumforstyrrelser, stress, skolevægring. Disse symptomer er hverdagen for alt for mange børn (også) i Silkeborg Kommune. Og det koster meget dyrt på bundlinjen.

Det er i mine øjne (endnu) et politisk omsorgssvigt over for børnene i Silkeborg Kommune, hvis byrådet vælger at gennemføre de millionbesparelser, der er lagt op til.

Læs også på forumsøndag-silkeborg.dk
<span>Silkeborg Kommunes økonomi bløder:</span> Million-stor spareplan på vej <span>Silkeborg Kommunes økonomi bløder:</span> Million-stor spareplan på vej
Læs også på forumsøndag-silkeborg.dk:
Silkeborg Kommunes økonomi bløder: Million-stor spareplan på vej

Indlæser debat