Byråd splittet i debat om lukning af valgsteder

Resultatet blev, at man fremover vil spare 180.000 ved at nedlægge valgsteder i Uhre, Drantum, Pårup, Agerskov, mens Hampen og Gludsted sammenlægges

Udgivet:15. marts 2018, 09.31

Læsetid:2 minutter

Borgmester Ib Lauritsen (V) kan konstatere, at han har et debatlystent byråd. Foto: Flemming Hansen

IKAST-BRANDE Det her var næsten historisk i Ikast-Brande Byråd - selv hvis man ser tilbage på tiden før kommunesammenlægningen i Ikast Byråd.

Avisens udsendte har gennem 37 år dækket det politiske arbejde i byrådet, og det er formentlig aldrig sket før, at politikerne på tværs af partierne har været så splittet i et spørgsmål.

Det var tilfældet mandag aften, hvor man først havde et punkt på det lukkede møde - men valgte at overføre det til det åbne møde.

Og så blev katten sluppet ud af sækken.

Byrådet har nemlig med virkning fra i dag valgt at nedlægge fem valgsteder i kommunen.

Det er de fem mindste, og det kan spare op mod 180.000 kroner årligt.

Men det er en følelesladet sag - som man i det tidligere byråd valgte at lægge fra sig - som nu er dukket op igen.

Og som sagt - den sag splittede især Venstre.

Hvem stemte hvad?

Et flertal stemte ganske vist FOR at nedlægge valgstederne i Uhre, Drantum, Pårup, Agerskov og sammenlægge Hampen og Gludsted.

Men et mindretal bestående af Lars Lyhne (V), Brian Sigtenbjerggaard (V), Helle Mathiasen (V), Carl Jensen (V), Gert Bækgaard (V), Kirsten York Helms (K) og Lotte Stoltenborg (FL) stemte imod.

Mødet blev en demonstration i, at borgmester Ib Lauritsen (V) er en stålsat herre, der både tillader en god debat, men også vil have en sag afsluttet.

Efter en lang debat blev der nemlig spurgt om, hvorvidt sagen kunne udsættes eller løses på anden måde.

- Vi tager en afstemning i dag, det er op til det enkelte byrådsmedlem, hvad man vil stemme. Vi træffer en beslutning, og så bliver det ikke i min regeringstid, vi skal diskutere det her længere, sagde han.

Sagen er dukket op efter en evaluering og regnskab for det netop afviklede kommunalvalg. Her viser det sig overordnet, at man kan spare på blandt andet forplejning med karamellerne, annoncering, kaffe og småkager. Sammenholdt med lukning af de mindste valgsteder kan der opnås en årlig besparelse på næsten 400.000 kroner.

Fem mindre valgsteder lukker nu ned. Foto: Tom Laursen