Budget: Sort snak eller udenomssnak?

11. november 2019, 13.17

Foto: Martin Ballund

BESPARELSER At kalde en spade for en spade er et udtryk for at sige tingene ligeud - sige det, som det er uden omsvøb. Det er ikke, hvad borgmester Steen Vindum gør i lørdagens udgave af Midtjyllands Avis.

Her vil han tilbagevise en påstand om, at Silkeborg kommune laver besparelser på sundhedsområdet og skriver således, at kommunen »ikke mindsker det godkendte budget med én eneste krone, men desværre må omprioritere vores indsatser for ca. 30 mio. kr. i 2020 inden for det eksisterende budget, som byrådet har godkendt.«

Goddag mand økseskaft er et andet udtryk, som normalt dækker uforståelig tale. Det er måske mere dækkende for borgmesterens udtalelse. Man kan også sige, at han forsøger at beskrive en spade som en sølvske.

Sundheds- og Ældreudvalget har i år truffet beslutning om besparelser for knap 28 mio. kr., og alligevel kommer udvalget med det vedtagne budget til at mangle 20,22 mio. pr. 1/1 2020. Hvis budgettet skal overholdes i det kommende år, kommer det ikke til at handle om omprioriteringer, som borgmesteren siger, det kommer til at handle om nedskæringer. Nedskæringer ikke alene på sundhedsområdet men også på den service, hjælp, nærvær og omsorg, vi kan yde til de ældre medborgere. Og det var ikke lige det, borgmesteren skrev.

Borgmesteren udtalte desuden til MJA den 30. oktober, at han kunne stå på mål, for det niveau, vi har i vores ældrepleje. Vil han også kunne stå på mål for det niveau, vi får i vor ældrepleje efter yderligere besparelser i 2020?