Nyt værn mod corona-spredning: Digitalt fællesskab

Coronavirussen presser frivillige foreningers sociale aktiviteter, men nu kommer FrivilligCenteret i Favrskov med et digitalt alternativ

13. marts 2020, 12.44

Marie-Cecilie Friis Broundal er daglig leder i FrivilligCenter Favrskov. Coronavirussen spolerer frivillige foreningers sociale arrangementer, og derfor har centret nu skabt et digitalt alternativ på Facebook. Foto: FrivilligCenter Favrskov.

FAVRSKOV Ensomme seniorer får ikke besøg af frivillige, og sociale væresteder holder midlertidig lukket.

Coronavirussen har for alvor ramt Danmark, og det går hårdt ud over Favrskov Kommunes frivillige fællesskaber.

Det skaber travlhed ved telefonerne hos FrivilligCenter Favrskov, som arbejder for at styrke kommunens frivillighed.

Borgerne savner nemlig en erstatning for det tomme kalenderprogram. Det er især ensomme enlige, seniorer og socialt udsatte, der i disse tider mister værdifulde fællesskaber.

Det får nu FrivilligCenteret til at tænke i nye baner. Foreningen lancerer et digitalt fællesskab på Facebook, som er åben for alle.

- Vi starter et helt nyt initiativ i dag på Facebook, som er et digitalt alternativ til fysisk socialt samvær, siger Marie-Cecilie Friis Broundal, som er daglig leder i FrivilligCenter Favrskov.

Nye tider, nye løsninger

- Målet med vores digitale fællesskab er, at brugerne føler sig mindre alene. Selvom et digitalt alternativ langt fra kan måle sig med ægte socialt samvær, er vi overbeviste om, at det giver en følelse af sammenhold, siger Marie-Cecilie Friis Broundal.

Det er tænkt som et mødested, hvor centret tilføjer videoer, som foregår i realtid.

- Det er nyt for os, og vi er spændte på, hvordan det kommer til at fungere. Men vi lægger hårdt ud i dag med en række videoprogrammer, siger hun.

- I aften holder vi fredagshjørnet, hvor vi transmitterer hjemme fra en stue og taler om de temaer, som borgerne foreslår. Det kan være strikning, hvor alle kan følge med hjemmefra bag skærmen, siger hun.

Blandt andre videoprogrammer er også morgengymnastik og højtlæsning.

Ifølge Marie-Cecilie Friis Broundal er der langt fra tale om, at det kun er FrivilligCentret selv, som skaber liv i forummet.

- Det er meningen, at borgere interagerer undervejs i videoprogrammerne. Når vi arrangerer højtlæsning kan borgerne filme eller tage billeder af, hvor de sidder, mens de lytter, siger hun.

- Borgere kan også lægge indhold op uafhængigt af vores videoprogrammer. Det kan for eksempel være en video fra en gåtur i flotte naturomgivelser. Det er kun fantasien, der sætter grænser, siger hun.

Et pusterum fra virussen

Der er blot én regel på mødestedet. Det er og bliver et pusterum fra coronavirussen, som lige nu er på alles læber.

- Det er klart, at coronavirussen fylder meget, men forummet er tiltænkt gode og hyggelige indslag, hvor borgere kan koble af.

FrivilligCentret vil løbende holde et vågent øje med mødestedet.

- Vi ønsker ikke, at platformen kapres af bekymringer, og derfor fjerner vi indslag relateret til coronavirussen. Udover det er vi meget rummelige, og vi glæder os til at se, hvad folk finder på, siger hun.