Bevar store bededag

Udgivet:25. januar 2023, 12.01

Læsetid:2 minutter

Foto: Eva Seider/Ritzau Scanpix

Af Poul Arne Jansen. Bygaden 60 Levering

BEDEDAG Forslaget om afskaffelsen af store bededag, som i øvrigt er helt uden evidens for sin påstående virkning, vidner om politikere, som har tabt retningssansen, respekten for værdier, kultur og forankring i noget fast.

Noget som vores fragmenterede og forstyrrede samfund i den grad ellers har behov for.

Jeg finder det hovedrystende, at man henover hovedet på normale demokratiske og gennemarbejdede processer fjerner traditionsrige helligdage.

Det er et svigt af arbejdsmarkedets aftaleparter men også et anslag mod folkekirken og det kristne udgangspunkt, som vi er rundet af i Danmark.

Men socialdemokrater og liberalister har en anden dagsorden - der bliver noget totalitært over sådan en beslutning. Man bliver til fals for åndsfattigdom og den slags totalitarisme er måske absurd nok årsag til at det overhovedet nu bliver nødvendigt at afskaffe en helligdag i oprustningens påståede tegn.

Store bededag er en dansk helligdag. Den er en del af vores danske nationale selvforståelse, årsrytme og tradition. Mange af vores årlige konfirmationer ligger her. Om folk bruger dagen i kirken, med familien, i skoven eller på biblioteket kommer ikke sagen ved.

Derudover kan man slagte hele det økonomiske argument med lethed. Det har tænketanken Cepos i øvrigt også gjort så grundigt.

Mere kulørt kan man henvise til at der ganske ofte er både 1, 2 og sågar 3 helligdage, der falder sammen med søndage. Så i de år har vi dem så at sige ikke - eller rettere: Vi holder fri på dem, javel, men det havde vi altså gjort under alle omstændigheder. I de år skulle vi så have cirka seks milliarder mere at gøre godt med?

Hvad blev de seks milliarder brugt til? Millitæret, skolerne, udsatte danskere?

På samme måde hører man ikke et ord om de store økonomiske problemer, man jo må have, når det modsatte fænomen opstår - hvor helligdagene lander på hverdage. Er det virkelig et helt særligt og uoverstigeligt problem og dermed et ekstra vanskeligt rædselsår, når man sidder og skal lægge sit forsvarsbudget, hvis julen lige falder lidt dumt?

Det har vi da aldrig hørt ét eneste ord om - før nu. Argumenterne er med andre ord opfundet til lejligheden. Formålet er tilsyneladende bare at svække en kultur.

Der er mange absurditeter i hele proceduren. Statsministeren afviser en folkeafstemning med henvisning til »glidebaneprincippet« - er afskaffelse af helligdage måske ikke det samme?

I 2010 foreslog Socialdemokratiet og SF i ramme alvor, at alle danskere skulle arbejde i 12 minutter mere hver dag. Det skulle give en gevinst på 15 milliarder årligt. Super. Så hvad nu, hvis vi alle sammen fra nu af bare hver dag arbejder 2 minutter og 30 sekunder mere om dagen?

Så får regeringen sine to milliarder, som de så kan styrke forsvaret med. Vi kan så få vores hveder, konfirmationer, samvær med børn, familie eller andet selvvalgt i fred. Slutteligt endnu en absurditet, afskaffelsen af store bededag skal ikke gælde for Grønland og Færøerne.

Indlæser debat