Nemme retter på budget

Alle skal have råd til god mad - og ofte er det de simple retter, der smager bedst

Udgivet:03. marts 2023, 12.15

Læsetid:4 minutter

Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen: »Mummum - Nemme retter på budget« Foto: Lindhardt og Ringhof

Af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen
redaktion@m-jylland.dk

Da vi var studerende, havde vi et lille madbudget, men forsøgte alligevel at lave god mad med det, vi nu engang havde råd til. Det er stadig vores filosofi, at alle skal have råd til god mad, også på et lille madbudget. Vi sparer faktisk stadig, hvor vi kan. Men det behøver ikke være svært at lave lækker mad på budget. Ofte er det de simple retter, som smager bedst. I denne bog er vi gået helt back to basic, og vi har samlet vores bedste opskrifter på nem og billig aftensmad. Derudover får du nogle af de tips og tricks, vi selv bruger, til at spare lidt på madbudgettet, så der er råd til mere.

Bogen er inddelt i kapitler, som passer til en travl hverdag, og hvor der er taget højde for små madbudgetter. Her er retter, der er gode at fryse ned, og mad, der kan strække sig til to forskellige måltider, så du udnytter rester, undgår madspild og sparer penge. Der er også et kapitel, hvor der er skruet ned for de lidt mere tunge poster på et madbudget som fløde og smør, og til gengæld skruet op for grønt. Og så er der vores favoritkapitel, hvor vi viser, hvordan du kan bruge basisopskrifter til flere forskellige måltider.

Paneret torskerogn med dildmayo. Foto: Line Falck Christensen

Paneret torskerogn med dildmayo (4 personer)

Stegt torskerogn de luxe. Vi har nemlig paneret den i pankorasp og serverer den med dildmayo og syltede rødløg.

Ingredienser:

Dildmayo:

1 æg

2 dl raps- eller solsikkeolie

2 tsk. hvidvinseddike

1 tsk. sød sennep

Salt og peber

½ bundt frisk dild

Paneret torskerogn:

2 dåser torskerogn

2 æg

40 g pankorasp

Salt og peber

Smør eller olie til stegning

Andet:

8 skiver rugbrød

Frisk spinat

100 g syltede rødløg

Et par kviste dild

1. Start med at lave dildmayo. Put alle ingredienserne i et højt glas, som ofte hører med til stav-blenderen.

2. Sæt din stavblender ned i glasset, så den rører bunden. Tænd, og blend, imens du holder blenderen ned mod bunden. Du kan hurtigt se, at den begynder at tykne og ændre farve.

3. Begynd nu at bevæge stavblenderen op og ned, indtil du får en tyk konsistens.

4. Smag til sidst til med salt, peber og eventuelt lidt mere sød sennep.

5. Skær torskerogn ud i tynde skiver.

6. Kom æg i en skål og pankorasp i en anden. Pisk æggene sammen. Vend salt og peber i raspen.

7. Vend først torskerognen i sammenpisket æg og herefter i pankorasp. Fortsæt sådan med alle skiverne.

8. Varm en pande op med rigeligt smør eller olie.

9. Steg skiverne i cirka 2 minutter på hver side, eller til de er gyldne.

10. Smør eventuelt rugbrød med smør eller dildmayo.

11. Kom spinat og paneret torskerogn ovenpå.

12. Fordel dildmayo over, og pynt med syltede rødløg og frisk dild.

13. Server med det samme.

Sri Lanka-kylling med granatæble. Foto: Line Falck Christensen

Sri Lanka-kylling med granatæble (2 personer)

Dejlig krydret karryret, som bliver komplementeret af det kolde og milde fra cremefraiche, det friske og sprøde fra granatæble og det stærke fra chili.

Ingredienser:

Kylling:

1 rødløg

2 fed hvidløg

½ frisk chili

350 g kyllingebryst

1 rød peberfrugt

Smør eller olie til stegning

Salt og peber

1 tsk. paprika

3 tsk. karry

1½ tsk. stødt spidskommen

1 stor spsk. tomatpure

400 ml kokosmælk

1 grøntsagsbouillonterning

1 nip sukker

50 g frisk spinat

Tilbehør:

160 g ris

Pynt:

½ granatæble

½ frisk chili

2 spsk. cremefraiche

Evt. frisk koriander

1. Skær rødløg i både.

2. Hak hvidløg og chili fint.

3. Rens kyllingekødet, og skær det i tern eller strimler.

4. Skær peberfrugt i strimler.

5. Varm en gryde eller pande op med fedtstof.

6. Svits kylling, til det har fået farve over det hele. Krydr med salt og peber.

7. Tilsæt rødløg, hvidløg og chili. Lad det sautere, til det bliver blødt.

8. Tilsæt peberfrugt, paprika, karry, stødt spidskommen og tomatpure. Vend det godt rundt, og lad krydderierne blive stegt godt af.

9. Tilsæt herefter kokosmælk, smuldret bouillonterning og et nip sukker.

10. Lad retten simre ved middel varme i 20-25 minutter, til saucen tykner en smule.

11. Kog ris efter pakkens anvisning.

12. Løsn granatæblekernerne.

13. Skær chili i tynde skiver.

14. Vend spinaten i gryderetten, og smag til med salt og peber.

15. Server med kogte ris, en klat cremefraiche, granatæblekerner samt frisk chili på toppen og eventuelt lidt frisk koriander.

Tekst, opskrifter og fotos er fra »Mummum - Nemme retter på budget« af Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen (Lindhardt og Ringhof)