Mik Bechmanns iværksætteridé var en fuldtræffer

Fra basen i Silkeborg tilbyder kursusudbyderen Jagtskole.dk i dag jagttegnskurser forskellige steder i Jylland

31. august 2021, 11.51

Mik Bechmann driver jagttegnskurser på skydebanen vest for Silkeborg, og derudover er flere andre steder kommet til rundt om i Jylland.

For 17 år siden fandt han på at kombinere sin jagtpassion med professionel faglighed som underviser, og af den idé udsprang en yderst inspirerende iværksætterhistorie. 46-årige Mik Beckmann fra Voel er uddannet lærer med erfaring fra Kornmod Realskole og andre lokale skoler.

Siden han var ganske ung, gik Mik Bechmann med sin far på jagt. Jagten blev hans passion, mens læreruddannelsen fra seminariet i Silkeborg havde givet ham de skarpe kompetencer med undervisning.

- Jeg havde hørt en radioudsendelse om at kombinere sin passion med det, man er god til. For mig var passionen jagt, og jeg var god til at undervise, forklarer Mik Bechmann om, hvordan han hentede inspiration i radioen til at blive selvstændig.

Jagtskole.dk hedder virksomheden, og indehaveren møder vi på skydebanen i Christianshøj-området vest for Silkeborg.

Her for enden af en flere kilometer lang grusvej uden for Engesvang holder henholdsvis Silkeborg og omegns Jagtforening og Silkeborg Jagtforening til. De to klubber har hvert sit klubhus, og skydebanen i det skønne naturområde i nærheden af Hærvejen danner desuden rammen om instruktion i våbenhåndtering og andre øvelser hos jagtskole.dk.

Mik Bechmann har rigtig fin succes med sine intensive jagttegnskurser, der forløber over to weekender. Det vender vi tilbage til.

Broderlig udfordring

Føromtalte radioudsendelse var nemlig ikke det eneste, som inspirerede ham til at gå i gang med egen kursusvirksomhed dengang i 2004 .

Den anden del handler om Mik Bechmanns otte år ældre bror.

Han ønskede at erhverve jagttegn som sin far og lillebror. Men det viste sig ikke at være helt så lige til for en mand i familiefar-alderen.

- Tre vintre i træk meldte min bror sig til jagttegn i aftenskole. Men hver gang kom syge børn, forældremøder og andre ting i vejen. Så det var svært for ham at få taget det jagttegn i aftenskole, fortæller Mik Bechmann.

Den klassiske aftenskolemodel var med undervisning nogle få timer en fast ugedag henover vinteren. Den model passede dårligt i forhold til Mik Bechmanns brors øvrige liv.

- Min brors oplevelse fik mig til at tænke på, hvorfor det skulle være så svært. Så jeg begyndte at kigge lidt på det og fandt ud af, at der var en enkelt anden på Sjælland, der lavede de mere intensive jagttegnskurser, fortæller Mik Bechmann.

- Så jeg tog jagttegnskursuslærer-uddannelse. Der var 14 deltagere på mit første hold med kursister i Silkeborg, og på det tidspunkt var jeg den eneste i Jylland, der gjorde det på denne måde med weekendkurser. I en årrække herefter var jagtskole.dk nebengesjæft ved siden af mit arbejde som lærer. Men for otte år siden valgte jeg at gå på fuld tid som selvstændig, fortæller Mik Bechmann.

Fra Kolding til Aalborg

Hurtigt mærkede han effekten af sit øgede fokus på jagtskole.dk.

- Det er sådan med ting, at de vokser, hvis de får 100 procent opmærksomhed. Samtidig kom skolereformen, der gjorde, at den frihed, som jeg nød ved at være lærer, ikke fandtes længere. Det gjorde det nemmere for mig at tage skridtet til at arbejde videre med jagtskole.dk på fuld tid, og siden 2014 er det egentligt bare vokset og vokset.

For tre år siden valgte han at udvide geografisk, og det betyder, at den Silkeborg-baserede virksomhed i dag tilbyder jagttegnskurser i Skjern, Aarhus, Aalborg og Kolding.

- Og planen er, at vi inden længe også rykker endnu længere sydpå i Jylland, fortæller Mik Bechmann.

At tage jagttegn er en kombination af teori og praksis. Det intensive undervisningsforløb hos jagtskole.dk er fordelt på fire dage - lørdag-søndag i to weekender.

Coronaboom

Under corona har været et regulært boom i interessen for at tage et jagttegn.

- I 2019 havde jeg 175 kursister. I 2020 havde jeg 150 i foråret og 150 igen i efterår. Her i foråret 2021 har vi haft 300 på kursus, og i efteråret kommer vi nok til at lande på cirka 150. Der ingen tvivl om, at corona har skubbet nogle mennesker ud, som under normale omstændigheder ikke ville have taget jagttegn. Det er blevet mere populært, og vi er også blevet bedre til at markedsføre os. Det gør også meget, at vi er kommet ud på endnu flere lokationer, og jeg er helt sikker på, at vækstpotentialet ligger at udvide geografisk.

Mik Bechmann har bestemt ikke fortrudt, at han valgte iværksættervejen til fordel for lærerjobbet.

- Det har været intet mindre end fantastisk, og jeg har ikke kigget mig tilbage én eneste gang. Det har været mega fedt at se tingene vokse, at få volumen på. Både på den hårde måde og den knap så hårde måde har jeg lært rigtigt meget om det at drive forretning, og så har jeg virkelig nydt det netværk, som er blevet udviklet via jagtskole.dk. Og jeg kan stadig finde inspiration og engagement til at udvikle min virksomhed. Der har også været perioder, hvor jeg overvejede, om jeg skulle prøve at afhænde det hele. Men så fik jeg det alligevel til at rulle igen.

Borg Automotive

Jagttegn er ikke det eneste, Mik Bechmann lever af.

- I 2008 tog jeg en coachuddannelse, som jeg begyndte at bruge sideløbende med mit lærerhverv. Min grundlæggende motivation er at have med mennesker at gøre - både i forhold til jagtskole.dk og i forhold til mit andet forretningsben som coach, siger Mik Bechmann.

Han coacher både ledere og andre ansatte i virksomhederne ud fra devisen, at alle skal føle tryghed på arbejdspladsen. Blandt andet samarbejder Mik Bechmann med Silkeborg-Voel KFUM, hvor han er mental coach for håndboldkvinderne.

- Under corona har jeg desuden haft et stort projekt i Billund Lufthavn med uddannelse af en stor gruppe medarbejdere. I Silkeborg er Borg Automotive en stor kunde, som jeg laver rigtigt meget for, og jeg samarbejder med Erhvervsakademi Dania, hvor jeg er ekstern lektor, fortæller Mik Bechmann.

Firmaadressen er Vejlsøvej i Silkeborg. Mik Bechmann har kontor i iværksætterfællesskabet G-Kraft under Silkeborg Business.

- Det er sindssygt givende at være en del af Silkeborg Business. Det er dygtige folk, som er parat til at give råd og vejledning eller det lille skub. Ved at være i G-Kraft kan man se, hvor meget det rykker at være en del af det, siger Mik Bechmann.

- Jeg kan stadig finde inspiration og engagement til at udvikle min virksomhed, siger Mik Bechmann.

Indlæser debat...