Midtjyske Meninger: Byens fester ...

Udgivet:12. maj 2023, 10.37

Læsetid:2 minutter

Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Kim Dyrholm. Sydbyen Silkeborg

4 måneder siden

Efterspillet om Regattaen har fyldt meget i Silkeborg, og næsten taget fokus fra de mange øvrige gode arrangementer, som også afholdes i Danmarks smukkeste by.

Jeg har set dokumentation på, at både politikere og kommunens topledelse i god tid blandt andet var advaret om, at Regattaens økonomi ikke kunne bære betalingskoncerterne, og at det forventede ølsalg var sat alt for højt. Den gamle vandrehistorie om, at der kommer 2-300.000 til Regatta i Silkeborg, selv om der reelt nok er under 100.000, overskyggede måske fornuften. Kommunen burde nok have hørt de mange alarmklokker ringe og have grebet ind. Men nu endte det som det gjorde, og en masse mennesker tabte penge, og andre mistede deres gode renommé.

En ny sommer står dog for døren, og der er heldigvis mange dejlige fester at se frem til. Culture City har netop fået kommunens tilladelse til igen at holde sommerkoncerter på Havnen - i alt 14 gratis koncerter på fredage og lørdage fra 29. juni. Og den lidt smallere festival »Noget Bedre« er også klar igen i Indelukket fra den 3. august. Samtidig bugner programmet for Rampelyset og Kedelhuset af arrangementer for enhver smag, og i Jysk Musikteater er der også masser af gode navne i vente. Og så ikke at forglemme Riverboat, der heldigvis ser ud til at være kommet helt ud af Regattaens skygge med en ny bestyrelse og friske kræfter - klar til fest fra 21. juni.

Silkeborg fyldes også af fest og råhygge, når Hede Rytmer løber af stablen i Indelukket fra 25. maj og Danmarks Største Vejfest 8.-9. september på Cirkuspladsen. Hede Rytmer har været en succes, siden Oliver Zähringer genoplivede festivalen i 2013, mens Vejfest er opstået i forbindelse med åbningen af Silkeborgmotorvejen i 2016, og nu også er en tilbagevendende begivenhed, arrangeret af Oliver Zähringers »Silkeborg Musik og Kultur Events«.

Tusinder af publikummer oplever her virkelig professionelt afviklede fester, og selvfølgelig også med en entré til at dække hele det store set up. Men den største del af overskuddet går tilbage til foreninger og alle de frivillige, som aflønnes for deres indsats. Modsat den seneste Regatta bygger konceptet her på tæt samarbejde med en lang række involverede fra byens restauranter, erhvervsliv og foreninger, og det giver et solidt medejerskab, som sikrer et stærkt fundament til at skabe succes.

Jeg vil derfor være tryg ved, hvis Oliver Zähringer & Co også får ansvaret for at afvikle - eller måske nok nærmest genoplive - Regattaen. Man kan håbe, at det har gjort indtryk hos politikerne, dels at Midtjyllands Avis har afdækket, hvor meget nabokommunerne bruger på byfester, og dels at en kreds af lokale erhvervsfolk er villige til at lægge mange penge til en ny omgang Regatta med Oliver Zähringer i spidsen. For det kræver, at kommunen også træder til økonomisk. Et beløb på 20-30 kroner pr. indbygger om året giver 6-8 millioner kommunale kroner hvert tredje år til en Regatta-oplevelse for både børn og voksne. Det burde være realistisk.

Go’ fest til alle!