Forår og oplevelser i Budapest

Cowboys, musik, design og andre herlige oplevelser på Læserklubbens forårstur til Ungarns fantastiske hovedstad 9.-13. maj

Udgivet:10. december 2022, 06.31

Læsetid:5 minutter

Parlamentsbygningen ligger malerisk ud til Donau, så skønheden kommer virkelig til sin rette. Vi skal se den både ud- og indvendig - et betagende syn.

Lone Henningsen
Læserklub-ansvarlig| lgh@herningfolkeblad.dk

2 måneder siden

Budapest forfører ung som ældre. Den er grøn, den er historie- og kulturrig og så er den bare ualmindeligt charmerende.

Nyd en romantisk slentretur langs Donau, en tur gennem storhed og heltemod ved Andrássy-boulevarden og et festfyrværkeri i arkitektur såvel uden- som indendørs. Spis dig mæt i ungarske specialiteter, skyllet ned med lokalt vin eller den nationale drik Pálinka.

Buda og Pest

Delt i to af den lange flod Donau ligger Ungarns hovedstad smukt placeret. Buda på den ene side, domineret af bakker, bjerge og grønne områder. På den anden side ligger Pest, der er den pulserende bymidte med livlige butikker, caféer og pariserstemning.

Forbundet med syv broer danner de to bydele Budapest - en smuk, alsidig og oplevelsesrig by.

Netop broerne er en meget interessant del af byens historie, og hver af de syv har sin egen historie at fortælle.

De er alle en smuk og karakteristisk del af bybilledet - ikke mindst, hvis man fra et af Buda-sidens udsigtspunkter nyder udsigten ned over Donau.

Kædebroen fra 1849 er den ældste og mest berømte. Den har fået sit navn fordi den bæres af lange kæder, der er fastgjort til 48 søjler og løber gennem to karakteristiske brotårne. Tårnene er formet som klassiske triumfbuer og har en helt særlig lighed med den berømte af slagsen i Paris.

Europas sidste cowboys

På denne skønne forårsrejse, som går 9. - 13. maj skal vi sammen med vores ungarskfødte rejseleder, Georg Sas, opleve selve storbyen med rundvisning blandt andet i Sanges Hus, Parlamentet og den jødiske synagoge. Men på denne tur skal vi også ud på den ungarske puszta, det store slettelandskab, hvor vi møder nogle af Europas sidste cowboys. Besøget afspejler, hvordan man igennem mange århundreder har levet på den store Puszta slette. Heste har været en vigtig del af livet og muligheden for at kunne dyrke kvæg i området og det ses tydeligt på de dygtige ryttere, der er blandt de mange cowboys.

Demokratiets borg

Tirsdag 9. maj er der afgang med Ryanair fra Billund til Budapest om formiddagen. Direkte transfer til Hotel Benczur, der har en god placering i forhold til de næste dages oplevelser.

Frokost på hotellet, hvorefter vi snupper en gående sightseeing omkring Heltepladsen og Millenàris.

Turen går efterfølgende til det forholdsvis nye og helt eventyrlige House of Music, sangens hus - der emmer af musik, sang og topmoderne arkitektur.

For de, som ikke kan få nok af lyd og modernisme, bør man tage en tur i Dome, i kælderen.

Onsdag begynder vi vores sighteeingtur allerede efter morgenmaden.

Vi skal indledningsvist besøge landets største og måske smukkeste bygning, det ungarske parlament. Bygningen er opført i perioden 1895-1904 og med tydelig arkitektonisk inspiration fra Houses of Parliament i London sammen med håbet om et lignende demokrati for det ungarske rige.

Et parlament skal helst indgyde befolkningen respekt, og derfor vogter to store bronzeløver parlamentets hovedindgang. Herfra træder man som besøgende direkte ind i den centrale del af den symmetriske bygning. Her åbenbarer der sig et vidunderligt syn. En stor hovedtrappe med røde løbere, skulpturer, håndmalede fresker i loftet samt alverdens anden udsmykning leder op til kuppelsalen. Den røde løber fortsætter herind, hvor man blandt andet kan beundre kuppelloftets mange forgyldninger.

Bussen kører herefter op til Gellèrthøjen, hvorfra udsigten over byen er fabelagtig. Herfra får du et godt overblik over de mange broer.

Efterfølgende kører vi til St. Stephans katedralen og ind til selve centrum, hvorfra vi indleder en sightseeing til fods.

Tilbud om fællesspisning på Restaurant Trofea.

Brændevin og pandekager

Torsdag skal vi ud af byen og kigge nærmere på de flade ungarske sletter, den såkaldte puszta. Her er livet ganske anderledes end i storbyen og det virker næsten som om, man befinder sig i et helt andet land.

Vi bliver budt velkommen med ungarsk brændevin og majspandekager, hvorefter vi kører med hestevogne ud til Egnsmuseet. Her skal vi overvære et forrygende hesteshow med de dygtige ungarske cowboys, der i den grad kan noget med heste.

Efter opvisningen kører vi til Karikàs, en hyggelig kro, hvor vi nyder en tre-retters middag med vin til.

Om aftenen bliver der mulighed for at overvære en orgelkoncert eller en anden klassisk koncert.

Fredagen indledes med et besøg i Europas største synagoge, der er temmelig imponerende både i sin størrelse og i byggestilen. Synagogen danner ramme om og repræsenterer et aktivt jødisk liv i den gamle by i et land, som gennem tiden både har omfavnet og udstødt det semitiske folk.

Bussen kører herefter til den skønne indendørs markedshal, der byder på lækre madvarer og meget andet.

Resten af dagen er fri til enten at blive i markedshallen, et museumsbesøg eller hvad med at besøge et af de mange kurbade, som byen er så kendt for?

Aftenens program byder på en sejlads på Donaufloden. Mens vi ser den smukke by fra søsiden bydes der på buffet inklusive to glas vin, vand og velkomstdrink.

Lørdag morgen er der transfer til lufthavnen. Afgang fra Budapest ved frokosttid direkte til Billund.

Inkluderet i prisen

Prisen for denne tur er 6280 kroner per person i dobbeltværelse for avisens abonnenter.

Ikke-abonnenter kan deltage tilsvarende for 6480 kroner.

Eneværelsestillæg på 850 kroner.

Prisen inkluderer:

Fly med Ryanair Billund-Budapest t/r

Skatter og afgifter per dec 2022

20 kg indtjekket bagage

Dansktalende rejseleder hele vejen fra Billund

Fire nætter på Hotel Benczur med morgenmad

En frokost

To gange middag

Udflugtsprogram

Donausejlads

Tilmelding til Læserklubben

På vores dinnercruise på Donau ser vi den illuminerede by fra søsiden.
Vi kører uden for byen - til det store slettelandskab, pusztaen. Her skal vi blandt andet se et forrygende hesteshow.