Nu ligger vi, som de har redt

16. september 2021, 12.47

IMMUNFORSVARET Medierne svømmer over med artikler og reportager om, at sygehusene risikerer at gå i knæ, ikke så meget pga. covid-19, men mere pga. eftervirkningerne af 18 måneders lockdown med afstand, afspritning, isolation og mundbind. Sundhedsministeren kalder det »en perfekt storm«.

Sundhedseksperterne forklarer, at danskernes immunsystem har været understimuleret i hele perioden, og at vi nu er mere sårbare over for infektioner, forkølelser og influenza endda med risiko for alvorligere forløb med behov for sygehusindlæggelser.

Vi kan også forvente, at børn under 2 år vil have et svagt immunforsvar og dermed være mere modtagelige for sygdom, netop fordi de har været skærmet mod naturlig påvirkning fra omgivelserne i deres første levemåneder.

Vi ved dog med sikker videnskabelig evidens, at »Maren i Kæret«s visdom om: »at børn har godt af lidt skidt« er en af de grundlæggende årsager til, at vi som menneskehed har kunnet bekæmpe livsfarlige mikroorganismer med vores immunforsvar, og derfor stadig er her som race

Marie Raes

Resultatet af de unaturlige anbefalinger under en lockdown er blandt meget andet, at de danskere, der har fulgt vejledningerne om afstand, mundbind og desinfektion, i dag formentlig kæmper med et svækket immunsystem.

At disse danskere nu kan se frem til måneder og formentlig år med et forringet immunforsvar skyldes også, at de har lyttet til sundhedseksperter, der betragter sig selv som højt hævet over »Maren i Kæret«. Al gammel visdom om menneskekroppens styrker og svagheder er blevet latterliggjort og holdt nede. Vi ved dog med sikker videnskabelig evidens, at »Maren i Kæret«s visdom om: »at børn har godt af lidt skidt« er en af de grundlæggende årsager til, at vi som menneskehed har kunnet bekæmpe livsfarlige mikroorganismer med vores immunforsvar, og derfor stadig er her som race. Den visdom gælder også i dag.

Mange af os husker to modige anæstesilæger fra Californien, som i foråret 2020 stod frem for at advare mod netop et for sterilt miljø. De havde nok ikke i deres vildeste fantasi forestillet sig, at afstand, desinfektion og mundbind skulle fortsætte i månedsvis, men deres appel var rettidig omhu.

Utallige debatindlæg, kronikker og artikler er lige fra marts 2020 blevet optaget i medier og fagblade med advarsler om, at svækkelse af immunforsvaret hos en hel befolkning vil give bagslag. Sundhedseksperterne kan ikke påstå, at de ikke var blevet advaret, men nu ligger VI, som DE har redt.

Mon sundhedseksperterne vil tage ansvaret på deres kappe og indrømme, at de tog grundigt fejl, da nogle af dem i starten af Danmarks lockdown i bedste sendetid på TV latterliggjorde ideen om, at man kan og skal styrke sit immunforsvar? Næppe.

Indlæser debat...