Midtjyske Meninger: Skæbnefortællinger

8. juni 2020, 12.39

Foto: Martin Ballund

Avisens store indslag om Winther Cykler i Them påkaldte sig andre fortællinger. Her i huset var det fortællinger om både skæbne, svigt, storhed og fald. Gl. Ryes og Grathe Hedes fortællinger er kendt fra danmarkshistorien. I modsætning til deres danske fortællinger, så har Them en plads i verdenslitteraturen.

I H.C. Andersens fortælling om Ib og Lille Christine, er Them nævnt flere gange. Christine er prammandens datter fra Sejs Hede. Hun får som stor pige arbejde hos »rige krofolk i Herning-kanten«, hvor hun udvikler sig til en egoistisk og nydelsessyg pige med et meget overvejet og beregnende sprogbrug i modsætning til Ibs »Hjertesprog«. Hun svigter sin barndoms Ib og sin oprindelige kultur til fordel for kromandens rige søn i København. Han spekulerer uansvarligt med sin store arv, som han taber. Han findes senere druknet i en kanal. Christine efterlades ludfattig.

Helt tilfældigt møder Ib, der nu var en velhavende mand, hendes lille og meget forsømte datter på gaden under et besøg i hovedstaden. Han synes at genkende sin barndoms Lille Christine i hende. Da moderen, Christine, dør samme aften, tager han den nye »Lille Christine« med tilbage til sit »nette« hus i skoven nær Sejs Hede. Huset ligger der i øvrigt den dag i dag med et dårligt ry, skal man tro folkesnakken.

Det er H.C. Andersens slutning på fortællingen, der for mig gør den til verdenslitteratur. Her udfolder han i en kort og dybt ironisk tekst tomheden i det liv, de to lever i Ibs hus. Det er kun en drøm, der forsøges udlevet. »En pyntelighed«, som han skriver - og som folk på egnen også gennemskuer og gerne taler ironisk om.

En verdensberømt dansker har også besøgt Them Kro. Det var i 1840, hvor Søren Kierkegaard overnattede der. Han beskriver, hvordan kroen var fuld af grever og baroner. Mens de gik til sengs, måtte han spadsere en tur under nattehimmelen i den friske luft, mens han nød hjejlens tungsindige fløjten. Beretter han.

Blicher har også kroen i Them med i sit forfatterskab. I novellen »Skytten på Aunsbjerg« lader han skytten overhøre en samtale på Them Kro om et mord. Det fik fatale følger. Kierkegaard har i øvrigt benyttet sig af Blichers noveller i sit eget forfatterskab. De har også korresponderet sammen.

Hvor er Silkeborgs fortællinger? Byen er så ny, at den er fattig på de fortællinger, der både vejleder og forpligter i forbindelse med byens udvikling og styring. En by og dens kultur er ikke blot en samling huse og museer. En by forstås gennem dens fortællinger i bred forstand. De er dens kultur.

Fortællingen om Winther Cykler er også fortællingen om en kultur skabt af generationers erfaringer om det nødvendige. Den handler om at være arbejdsom og ordentlig. Den lever stadigvæk i Them.