Konstitueringen - som vi ser det

Udgivet:17. december 2021, 12.38

Læsetid:2 minutter

Foto: Martin Ballund

Af Jørgen Madsen. Enhedslisten med i forhandlingsgruppen på valgnatten

2 år siden

AFTALER Konstitueringen er overstået. Der har været en del kommentarer til Enhedslistens optræden, så nu er det tid til, at vi fortæller vores historie.

Vi er blevet kaldt desperate, rasende eller underkastet socialdemokratisk tvang. Ja, endda magtbegærlige!

Vi var i valgforbund med S, SF og Deltagerlisten, og vores holdning var, at borgmesterposten skulle gå til det største parti i valgforbundet.

At SF i fulde alvor kunne true med at pege på en borgerlig borgmester, vil nok overraske en del. Ikke bare for at få indflydelse, men også for at holde Enhedslisten ude
Jørgen Madsen (EL)

Samarbejdet var ikke problemfrit, men inden valgdagen lå der en skriftlig aftale, også med de radikale. Klar til underskrift.

Med et flertal bag en socialdemokratisk borgmester havde vi ønsket en plads i Økonomi- og Erhvervsudvalget. Det nedlagde SF og de radikale veto imod, så det stod ikke i forhåndsaftalen.

Læs også
<span>Den nat De Radikale så rødt:</span> Og Helle Gade blev borgmester <span>Den nat De Radikale så rødt:</span> Og Helle Gade blev borgmester
Læs også:
Den nat De Radikale så rødt: Og Helle Gade blev borgmester

Til gengæld stod der, at der skulle nedsættes et midlertidigt §17 stk. 4 udvalg om klimahandlinger med Enhedslisten som formand. Det blev hældt af brættet på valgaftenen, igen af SF.

Hvorefter SF kom med det meget omtalte krav om fem navngivne lokalplaner (som ikke er udarbejdet endnu)! Et krav som forsvandt i tågerne igen.

Læs også
<span>Se udvalgsposterne:</span> Konstituerings-kabalen trak ud <span>Se udvalgsposterne:</span> Konstituerings-kabalen trak ud
Læs også:
Se udvalgsposterne: Konstituerings-kabalen trak ud

Derefter forsvandt SF og radikale, og vi var ude af forhandlingerne, indtil Helle Gade var blevet borgmester.

Vi opfatter hele forløbet som et forsøg på at provokere os til at gå fra forhandlingerne, eller at sige stop og dermed give dem mulighed for at gå og give os skylden.

Vi lod os ikke provokere, men hvorfor fandt vi os i det?

Vi er ikke til fals for studehandler, og politisk kan vi selvfølgelig ikke holde til at bringe en borgerlig borgmester til magten. Det vidste socialdemokraterne, og derfor havde vi ikke så meget at true med. I modsætning til de andre to partier. At SF i fulde alvor kunne true med at pege på en borgerlig borgmester, vil nok overraske en del. Ikke bare for at få indflydelse, men også for at holde Enhedslisten ude.

Til gengæld ligger det jo i de radikales natur at sælge sig til højstbydende. Steen Vindum troede, at han havde en aftale med Brødsgaard, og vi har selv set den skriftlige aftale, der lå mellem radikale og os andre. Oven i dette forsøgte Brødsgaard at få en konservativ borgmester i spil.

Vi har et fint forhold til borgmesterpartiet og ser frem til et godt samarbejde med SF’s nye byrådsgruppe og muligt også de radikale. Vi har fem udvalgsposter, som giver os rig mulighed for politisk arbejde de næste fire år. Det er det, vi går efter, ikke fine titler og store vederlag.