Nedgang i indtjeningen: Opkøb og stigende råvarepriser kostede på Tvilums resultat

Der blev tjent markant færre penge hos Tvilum, som i 2021 investerede stort og kæmpede med svingende priser på råvarer

Udgivet:25. februar 2022, 12.48

Læsetid:3 minutter

Direktør Torben Porsholdt har haft nok at se til i 2021, hvor der både er blevet købt op og arbejdet hårdt for at følge med i svingende priser på materialer. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Simon Kjær Jensen
Journalist| skj@midtjyllandsavis.dk

Møbelproducenten Tvilum her netop offentliggjort virksomhedens regnskab for 2021.

Og selvom der var stabil vækst på omsætningen, må virksomheden fra Fårvang nøjes med et markant lavere overskud, end det har fået i de senere år.

På bundlinjen - altså efter skat og lignende - tjente Tvilum lidt over 26,8 mio. kr., hvilket er et godt stykke under halvdelen af de 71,2 mio. kr., der blev tjent året før.

Det er der dog gode forklaringer på, fortæller direktør Torben Porsholdt.

- Vi skriver jo i regnskabet, at det ikke er helt tilfredsstillende, men det er fordi, vi holder det op mod budgettet. Men set ud fra de markedskonditioner, som er der, så var det vel tilfredsstillende, siger han og forklarer, hvorfor det blev til et lavere overskud.

- Der er et pænt stort beløb, som er engangsomkostninger i forbindelse med integreringen af Steens Group. Og så er det jo sådan, at elektricitetsregningen jo nærmest stiger time for time – og det er der også mange af vores andre råvarer, der gør med ganske kort varsel. Træ, spånplade, transport og alle andre ting, vi bruger, er jo steget. Noget af det med kun en uges varsel, siger direktør Torben Porsholdt.

Særligt følsom

Tvilum overtog Steens Group i sommer, og overtagelsen har samlet kostet lidt under 10 mio. kr. på bundlinjen i engangsomkostninger.

De svingende råvarepriser har særligt skabt problemer på grund af den korte varsling, da møbelproducentens ordrer som oftest løber over en måned eller mere.

Desuden er Tvilum - fordi virksomheden hovedsageligt producerer møbler i den prisbillige del af markedet - ifølge direktøren særligt udsat, når råvarerne stiger. Simpelthen fordi materialer udgør en større del af produktionsomkostningerne.

- Vi har mindre marginer på vores produkter, men så sælger vi til gengæld 5-6 millioner møbler om året. Og det vil så sige, at så bliver man også mere ramt på bunden, når råvarerne stiger, siger Torben Porsholdt.

Omsætningen hos Tvilum A/S steg fra 1,3 mia. kr. i 2020 til lidt under 1,6 mia. kr. i 2021. Ifølge direktøren er halvdelen organisk vækst, mens den resterende halvdel skal tilskrives omsætning fra Steens Group.

Fremtiden ser god ud

Tvilum omsætter ca. for 94 mio. kr. i Danmark, 960 mio. kr. i Europa og 526,5 mio. kr. i resten af verden, fremgår det af regnskabet.

Direktøren fortæller dog, at det er meget begrænset, hvad der sælges direkte i Rusland og Ukraine, men at den europæiske omsætning er mere koncentreret i Syd- Vest- og Nordeuropa.

Derfor er der heller ikke i øjeblikket udsigt til, at den verserende konflikt i Ukraine kommer til at have direkte indvirkning på det nuværende års resultater.

Dog skal det med i ligningen, at stigende yderligere stigninger i råvarepriserne eller bange kunder, der ikke vil investere som konsekvens af konflikten, kan få effekt.

Læs også på ditkjellerup.dk
Tvilum varsler 50 fyringer i Kjellerup Tvilum varsler 50 fyringer i Kjellerup
Læs også på ditkjellerup.dk:
Tvilum varsler 50 fyringer i Kjellerup

Overordnet er synet på 2022 dog positivt hos direktøren, der forventer vækst i Tvilum-forretningerne.

- I den ordreindgang, vi har set indtil nu, er der ikke noget, der tyder på, at bunden er gået ud af markedet. Vi ligger, som vi skal med nye ordre for sæsonen. Måske endda lidt over, siger han og tilføjer:

- Der er ingenting hverken i ordreindgang eller noget som helst andet, der tyder på, at vi er på den forkerte vej.

Læs også
Tvilum-ansatte tilbage på fuld tid Tvilum-ansatte tilbage på fuld tid
Læs også:
Tvilum-ansatte tilbage på fuld tid