Apropos sommerstatus fra socialudvalget

27. juni 2020, 08.00

INDDRAGELSE Det er kun glædeligt at læse forkvinde Helle Degns fortælling om socialudvalget, hvordan udvalget vil være opmærksomme på, at medarbejderne inddrages mere og tidligere i de interne processer, så socialområdet kan udvikle de bedste tilbud til kommunens borgere.

I den anden ende af systemet er alle de, der skal drage nytte af tiltagene, nemlig brugerne af det sociale system.

Det er klart, at jo hurtigere bekymringerne, som medarbejderne har, kommer til det politiske system, jo bedre.

I udvalgsstyrede kommuner er det i overvejende grad de politiske udvalg, der tegner forretningen udadtil, så derfor er det overraskende, at samspillet mellem medarbejderne og politikere ligefrem skal (gen)opfindes, men den neoliberalistiske ideologi, der osse ramte dansk politik og forvaltningstradition i 1990’erne lagde det forvaltningsledende lag ind som en bom mellem det politiske lag og medarbejderne, hvilket har været til skade for politikernes muligheder for et samspil med det personale, der faktisk ved noget på egen krop om situationen for de mennesker, de er sat til at betjene.

Forestillingen om den offentlige sektor som en virksomhed, hvor politikere udgør virksomhedens bestyrelse og forvaltningsledelsen som direktion, har haft ødelæggende virkning på den danske forvaltningstradition.

Det er derfor glimrende, at man i socialudvalget ønsker at forholde sig til hensigtsmæssigheden af den hierarkiske struktur, og vi kan håbe, at borgmesterkandidaten vil trække tænkningen ud over samtlige forvaltninger, når den tid kommer.

Der er imidlertid andre, der bør nyde godt af en fornyelse. Derfor bliver det vigtigt, osse at inddrage brugerne langt mere aktivt i processerne om tilrettelæggelsen af deres eget liv og egne vilkår gennem en omfattende brugerinddragelse, der baserer sig på, at et ophold i det sociale system ikke er en permanent tilstand. For de, der kan det, er en udvidet borgerinddragelse et must, da de er de mest indsigtsfulde i deres eget liv og muligheder. Skal det lykkes, er en mere bredspektret indsats nødvendig, og den går på tværs af traditionelle udvalgsgrænser, så de kommunale »siloers« rammer sprænges.

En øget borgerinddragelse, der kan organiseres gennem brugerdefinerede ad hoc-udvalg, vil dels kunne trække uvurderlig viden ind i den forvaltningsmæssige praksis og samtidig forøge de ansattes forståelse af, at de sidder over for samarbejdspartnere, der kan forbedre deres arbejdsindsats og ikke kun klienter. Win-win hedder det vist i det folkelige slogansprog.