Byudvikling: Skøn på Silkeborg - byens Spørge Jørgen

Udgivet:10. juli 2019, 12.15

Læsetid:2 minutter

Af Torben Krath
Formand for Skøn på Silkeborg

BORGERINDDRAGELSE Skøn på Silkeborg har i al beskedenhed siden stiftelsen i april oplevet overvældende interesse fra mange sider. Vi er selv blevet overvældet over interessen både fra medierne, politikerne, men i særdeleshed fra Silkeborgs vigtigste aktiv - nemlig borgerne. Foreningen har en vision om en by, hvor mennesker trives, og hvor ideen om Silkeborg som Danmarks outdoor-hovedstad efterleves på en sådan måde, at mennesket er i centrum. Foreningen har egentlig blot stillet spørgsmål ved, om byen udvikler sig med borgerne i centrum og i overensstemmelse med borgernes ønsker. For byen skal udvikle sig.

Den seneste tid er fokus blevet vendt fra indhold til et spørgsmål omkring antal medlemmer. Det skete bl.a. med henvisning til, at en anden facebookside havde flere likes end Skøn på Silkeborg. Forskning viser, at likes på Facebook bruges til at opbygge en identitet, men lige så snart man ikke kan lide det, som skrives, vælger man fra igen. Er det antal likes, som skal afgøre indflydelsen?

Ved MJA’s spændende arrangement i Jysk Musikteater fik foreningens repræsentant i diskussionen uomtvisteligt aftenens største bifald. Skulle Skøn på Silkeborgs medlemmer herefter bestemme hele udviklingen i Silkeborg kommune?

Svaret er et rungende nej.

Men kommunen og medierne bør tage med kyshånd imod den nye forening. Siden stiftelsen har der været et sjældent antal læserbreve, opslag på Facebook og artikler i avisen omkring byudviklingen. Vi oplever, at emnet byudvikling har ramt en guldåre af engagement blandt byens borgere. Der er ingen tvivl om, at dette engagement blandt andet er affødt af Skøn på Silkeborgs opmærksomhed omkring emnet.

Vil Skøn på Silkeborg være større? Så absolut, og flere medlemmer kommer til løbende. Måske er vi snart større end alle de lokale partiforeninger, og det skal bruges til at mobilisere borgerne omkring udviklingen. Vi i foreningens bestyrelse er bare glade for, at vi på tværs af politiske skel skaber rum til, at mange bliver aktivt engagerede i lokaldemokratiet. Her har antallet af medlemmer ikke nogen interesse. Derimod har evnen til at engagere borgerne afgørende betydning.

Netop fordi Skøn på Silkeborg ikke skal bestemme udviklingen i byen, har antallet af medlemmer ikke betydning. Borgerne skal sætte retningen og vi glæder os til at være med til at sætte fokus på blandt andre sager som Oslovej og højhuset i Fredens Gård. Kommunen kan vinde stort ved i samarbejde med Skøn på Silkeborg at inddrage borgerne og sammen med Skøn på Silkeborg engagere borgerne langt tidligere i processen. Det blev også fremhævet af arkitekt Boris Brorman Jensen, som kommunen har anvendt som ekspert i forhold til den nye havnefront. Det må gøre indtryk, at han fremhæver borgerinddragelse tidligt i processen som helt afgørende for succes.

Vi glæder os i foreningen til fortsat at bidrage til udviklingen i Silkeborg kommune og til at medvirke til at stille spørgsmål til glæde og gavn for udviklingen.