Tiltrængt fokus på erhvervslivets vilkår

29. juni 2020, 13.00

ERHVERVSPOLITIK Skanderborg Kommune trænger til en langt mere aktiv erhvervspolitik, og det nye §17.4-udvalg om erhverv og turisme, som påbegynder sit arbejde efter sommerferien, kan forhåbentlig bane vejen. Vi trænger ganske enkelt til et større og bredere fokus på erhvervslivets vilkår og de erhvervsdrivende - uanset om det drejer sig om små eller store virksomheder, detailhandel eller turistaktører.

Udvalgsarbejdet er ventet med spænding og længsel i den konservative lejr, for det var på vores foranledning oven på valget i 2017, at det er blevet nedsat. Vi har nu ventet i næsten tre år på at komme i gang, og der bliver virkelig noget at arbejde med.

De sidste par år er det kun gået en vej i vurderingen af kommunens erhvervsvenlighed. Vi rasler i il-tempo ned ad rangstigerne både hos DI og Dansk Byggeri. Senest kom det frem, at Skanderborg er landet på en kedelig placering som nummer 60 i Dansk Byggeris undersøgelse. En hurtig og flov rutsjetur fra 18. til 30. til 60. plads på bare tre år!

Både borgmesteren og flertallet i byrådet søger generelt at nedtone alvoren af DI’s og Dansk Byggeris erhvervsundersøgelser, for det går jo så godt, må man forstå. Men lige som kvalitetsrapporter på skole- og dagtilbudsområdet kan de ikke ignoreres. De fortæller om tingenes tilstand, og på baggrund af de seneste målinger er det tydeligt, at der skal ske noget.

Jeg håber, at udvalgsarbejdet på sigt vil lede til en ny aktiv erhvervspolitik. Det er hårdt tiltrængt, for meget tyder på, at vi fra politisk side er blevet selvfede i Skanderborg Kommune. Som forstadskommune til Aarhus har vi været vænnet til, at udviklingen automatisk er gået vores vej. Men ingen siger, at det fortsætter, og det er ikke tid til at hvile på laurbærrene.

For mig er det stadig en klar målsætning, at Skanderborg skal blandt de bedst rangerede erhvervskommuner i Danmark. Vi har alle forudsætninger. Vi skal være DK’s erhvervskommune nummer et, for det er i sidste ende erhvervslivet, der sikrer de arbejdspladser og den vækst, der skal til, for at vi fortsat har overskud til den velfærd og service, vi alle gerne vil nyde godt af.