Optikere ser ind i tre måneder med lukkede butikker

Berger Optik i Galten og Den Rigtige Optiker i Ry kører på nødberedskab til 1. juli

24. marts 2020, 11.45

- Vi må satse på, at der bliver noget til os i en af de hjælpepakker, Folketinget har vedtaget. Vi krydser fingre og håber på at komme i mål, siger Christian Berger, indehaver af Berger Optik i Galten. Foto: Martin Ballund

GALTEN/RY Optiker Christian Berger, der driver Berger Optik på Torvet i Galten, ser ind i en svær tid.

På grund af coronakrisen har han holdt forretningen lukket siden i lørdags, og han forventer først at kunne åbne igen onsdag 1. juli.

Dermed har han tre måneder foran sig, hvor butikken kører på meget lavt blus, kun med nødberedskab.

- Det trækker fandme hår ud! Men jeg kan ikke gøre andet end at tage den med ro, siger Christian Berger.

- Vi må satse på, at der bliver noget til os i en af de hjælpepakker, Folketinget har vedtaget. Vi krydser fingre og håber på at komme i mål.

- Hvis noget er helt galt

Optikerne må alene opretholde et nødberedskab, hvor de varetager kritiske funktioner og behandler patienter med akutte problemer.

- Vi må hjælpe akut, hvis noget er helt galt, men kun i helt specielle situationer må vi tage synsprøver. Så hvis nogen får knust et brilleglas, bliver det nye i gammel styrke, siger han.

Mundbind og handske

Hans kollega Mette Gregersen, indehaver af Den Rigtige Optiker på Klostertorv i Ry, står i samme situation.

- Vi er blevet indskærpet, at vi kun må varetage kritiske funktioner. Hvis en kunde for eksempel har en knækket kontaktlinse, der sidder i øjet, skal vi i første omgang give kunden saltvand til at skylle ud med.

- Først hvis det ikke lykkes, må vi hjælpe til, men så med mundbind og engangshandsker.

Også synsprøver begrænses til alvorlige akutte situationer. Også her skal optikeren bære mundbind og engangshandsker. Det har jeg heldigvis også skaffet mig, siger Mette Gregersen.

Intet salg af solbriller

Nedlukningen rammer også salget af solbriller, hvor sæsonen begynder her i foråret.

Optikerforretningerne har som specialbutikker mulighed for at holde åbent nogle få timer dagligt til salg af for eksempel solbriller, udlevering af linser og linsevæske mv.

- Men det har jeg fravalgt. Hvis jeg sælger et par solbriller, skal jeg jo også sikre mig, at de sidder ordentligt, og så vil jeg komme for tæt på kunden, siger Mette Gregersen.

Christian Berger vil heller ikke sælge solbriller i den kommende tid.

- Men vi er ikke så hårdt ramt på sæsonvarer, som tøjbutikkerne, konstaterer han.

- Om det er en forårsvare eller en efterårsvare, så er et brillestel først og fremmest et brillestel. Men en blomstret sommerkjole, der først kan sælges i efteråret, er jo ikke så meget værd.

Nødåbent

I Den Rigtige Optiker har Mette Gregersen valgt at holde nødberedskabet åbent to timer hver torsdag eftermiddag.

Christian Berger opfordrer kunder med akutte problemer til at maile eller ringe til ham og få en aftale.

Jeg har heldigvis skaffet mig engangshandsker og mundbind, siger optiker Mette Gregersen - her fotograferet tidligere med sin medarbejder Pia, der aktuelt er hjemsendt på grund af coronakrisen.