Fantastiske oplevelser i New York og Washington med Læserklubben

Vi kombinerer den hektiske stemning og de store seværdigheder i New York med spændende dage i magtens centrum 22.-29. april

18. august 2019, 10.00

Siden år 1800 har skiftende præsidenter og ikke mindst præsidentfruer haft indflydelse på indretningen af Det Hvide Hus, der på trods af sin hvide maling først fik sit navn i 1901 af præsident Theodore Roosevelt.

USA er og bliver et fremragende rejseland - forskelligartet og storslået.

På denne rejse skal vi i selskab med en meget dygtig rejseleder opleve to af landets mest spændende storbyer.

Vi har vores rejseleder med hele vejen fra Danmark og bor centralt i både New York og Washington D.C., så der er optimale muligheder for at få så mange fantastiske oplevelser som muligt.

Vi mødes i Billund Lufthavn, hvorfra vi med KLM flyver via Amsterdam til New York. Straks efter ankomsten kører vi ind til Soho Garden Hotel, som er beliggende på Manhattan.

Indkvartering samt en gåtur i nærområdet.

Kulturelt kludetæppe

New York er nærmest en hel verden for sig - en gigantisk by med utallige muligheder og et fascinerede kludetæppe af kulturer. Selve New York består af fem forskelligartede bydele med Manhattan som sjælen. Her bor kunstnere og forretningsfolk, kinesere og afroamerikanere, jøder og katolikker, over- og underklasse. En stor og blandet landhandel er repræsenteret her - og det på et stykke jord på størrelse med Bornholm.

Torsdag indleder vi dagen med at sejle ud til Liberty Island, hvor vi ser nærmere på et af verdens mest berømte vartegn, nemlig Frihedsgudinden. Denne smukke aldrende dame, med et taljemål på 11 meter, blev skænket USA i gave fra Frankrig i 1884. Statuen blev lavet i Frankrig, skilt ad og fragtet til USA, hvor den blev samlet igen og placeret i havnen, som en velkomsthilsen til de rejsende, der kommer fra søsiden. Den er siden ikke blot blevet et symbol på frihed, retfærdighed og demokrati, men også et Unesco-verdensarvssted.

Her begyndte det

Fra 1892 til 1954 passerede mere end 20 millioner mennesker statuen på deres vej ind i det forjættede land. Inden de kunne komme videre, skulle de registreres. Dette skete på Ellis Island, der i dag er et fantastisk spændende museum, som viser, hvordan indvandrerne blev modtaget, før de fik lov til at komme videre.

Vi sejler herfra til Brooklyn og krydser den berømte Brooklyn Bridge til fods.

Herfra går turen til The Financial District med Wall Street, den berømte tyr, World Financial Center med den blændende Wintergarden og naturligvis Børsen.

Området, som de hollandske indvandrere kaldte New Amsterdam kigger vi også nærmere på.

New York udviklede sig fra syd mod nord, og vi fortsætter i historiens fodspor på dagens vandring. Vi begynder ved Washington Square og går gennem Greenwich Village til Soho, Little Italy og Chinatown, hvor vi får mulighed for at se, høre, lugte og smage på de forskellige bydele.

Terrorangrebet 11. september

Efter at have passeret New York City Hall og St. Pauls Chapel kommer vi til Ground Zero, hvor de store tårne engang stod, og besøger 9/11 Memorial. Hvem husker ikke den skæbnesvangre dag, da nogle af verdens største skyskrabere styrtede sammen ved terrorangrebet 11. september 2001? Hele verden kiggede chokeret med på tv, da World Trade Center langsomt faldt sammen. Symbolet på den nye verdens handlekraft, vitalitet og kreativitet sank for en stund sammen. Katastrofen og ofrene bliver husket og mindet i 9/11 Memorial, der giver et tilbageblik.

New Yorks nye vartegn, One World Trade Center med tårnet Freedom Tower, byens absolut højeste bygning, står i dag på selvsamme sted.

Lørdag efter morgenmaden tager vi til Central Park, der er byens største offentlige have og flittigt benyttes af såvel newyorkere som turister. Haven er indrettet med inspiration fra mange af verdens lande og er en ægte folkepark, hvor man for en kortere eller længere stund kan tage et hvil fra byens larm og mange indtryk.

Strawberry Fields forever

På parkens vestside, lige over for de legendariske Dakota-lejligheder, ligger de såkaldte Strawberry Fields. Her boede John Lennon, og her blev han skudt. Et mindesmærke for Lennon-pilgrimme fra hele verden.

Vi ender ved den berømte gade 5th. Avenue og Silk District, som er New Yorks velhaverkvarter.

Så skal vi opleve Grand Central Station, der hver dag besøges af cirka 750.000 mennesker. Stationen er meget mere end en togstation - faktisk en lille by.

Herfra er der kun kort vej til FN-bygningen, som er vores næste destination. Vi ser bygningen udefra.

Via 42. gade fortsætter vi forbi New York Public Library til Empire State Building og Macy’s. Her ved dette kæmpe indkøbscenter bliver der tid på egen hånd.

Har man lyst til at gå i teatret eller overvære en musical, vil der naturligvis også være mulighed for det.

Æres den, som æres bør

Søndag tager vi bussen til Washington D.C. og entrerer en helt anden storby.

Vi indleder med et besøg på militærkirkegården Arlington National Cemetery, hvor vi blandt andet ser John F. Kennedys grav. Vi ser også »De ukendte soldaters grav«, der ærer de uidentificerede faldne soldater under forskellige krige. Vagtskiftet her er helt specielt at opleve og udføres med største respekt hver halve time. Over 270.000 gravsten og mere end 400.000 begravede personer minder om nogle af de krige, som USA har været med i - lige fra den amerikanske borgerkrig i 1864 til Irak og Afghanistan i dag.

Herefter går turen til World War II Memorial, Martin Luther King Memorial, Lincoln Memorial og til sidst Korean and Vietnam Veterans Memorial.

Det er en bevægende dag - og man går rundt med en lille klump i halsen meget af tiden.

I magtens centrum

Washington D.C. er helt anderledes opbygget end New York. Her er boulevarderne brede og afstandene mellem seværdighederne større. Det siges, at alle veje i det centrale Washington leder mod Capitol bygningen. US Capitol fungerer som sæde for USA’s kongres og er en helt fantastisk bygning.

Først ser vi den imponerende bygning udefra, og når vi kender deltagerantallet forsøger vi at få billetter til en guidet rundtur indenfor.

Vi fortsætter til den smukke Union Station og videre til The White House, præsidentens embedsbolig.

Byen Washington er opkaldt efter USA’s første præsident George Washington, der sammen med byplanlæggeren også valgte placeringen af Det Hvide Hus. Han nåede dog aldrig selv at bo der selv. Det blev efterfølgeren John Adams, der blev husets første beboer. Huset er tegnet efter et slot i Dublin, Leinster House, der nu er hovedsæde for det irske parlament.

Vores tur slutter ved The National Mall, hvor nogle af verdens mest fremragende museer ligger. Der er nok at vælge imellem og amerikanerne er eminente til at gøre deres museer spændende. Måske du har lyst til at se Air and Space Museum, American History Museum eller det smukke Art Museum? Mulighederne er mange, og entréen er gratis.

Først på eftermiddagen torsdag forlader vi vores hotel for at rejse hjemad.

Vi flyver med KLM fra Washington D.C. klokken 17.40 og lander atter i Midtjylland onsdag klokken 09.30 med fantastiske oplevelser i bagagen.

Denne uge koster for avisens abonnenter 14.995 kroner per person i dobbeltværelse. Skal man bo i eneværelse er prisen 19.395 kroner.

Prisen inkluderer:

Informationsmøde i god tid inden afgang

Erfaren dansk rejseleder hele vejen fra Danmark

Flybilletter som beskrevet

Skatter og afgifter pr. dags dato

Overnatninger på centralt beliggende hoteller

Morgenmad dagligt

Sejltur til Frihedsgudinden

Sejltur til Ellis Island

Udflugtsprogram som beskrevet

Tilmelding til Læserklubben

Siden år 1800 har skiftende præsidenter og ikke mindst præsidentfruer haft indflydelse på indretningen af Det Hvide Hus, der på trods af sin hvide maling først fik sit navn i 1901 af præsident Theodore Roosevelt.
I New Yorks havn byder Frihedsgudinden den rejsende velkommen. Vi møder hende på tæt hold, hvor vi blandt meget andet ser hendes syv-piggede diadem, der symboliserer de syv verdenshave.
New York - hektisk, stemningsfuld og en helt speciel storby.